Германските власти въвеждат по-строги проверки за центровете за тестване за

Германските власти въвеждат по-строги проверки за центровете за тестване за ...

Подозрения за измами в местата за тестване на коронавирус в Германия


Германските власти въвеждат по-строги проверки за центровете за тестване за коронавирус на фона на опасения, че някои частни такива обекти, на които държавата плаща за всеки тест, раздуват действителния брой направени изследвания, предаде ДПА, като се позова на планове на здравното министерство, за които е научила.

Операторите на подобни центрове, каквито с бърза скорост никнат из цялата страна, включително в барове, кафенета и на други места, ще бъде подложени на по-стриктен контрол и ще могат да вземат по-малко пари на тест в бъдеще, предаде БТА.

Подозренията за едри измами се породиха след разследвания, според които на някои места за бързи тестове са вземани пари за повече изследвания, отколкото хора действително са влезли да се тестват на съответното място.

За разследването съобщиха първо обществените радиа Ве Де Ер и Ен Де Ер и вестник "Зюддойче цайтунг".

Двама мъже бяха арестувани по подозрение в търговска измама, съобщи в петък прокуратурата в Бохум.

Операторите на центровете за тестване ще могат да вземат само по 8 евро за извършване на бързия тест, а не по 15 евро за доставчици на медицински услуги и по 12 евро за доставчици на други услуги, както беше досега.

При положение че сега тестовете са по-евтини, те ще могат да таксуват с фиксирана ставка от 3 евро, а не до 6 евро.

Държавните и местните власти наред с другите мерки също така ще извършват проверки на място, за да се гарантира, че стандартите се спазват и центровете за тестване са надеждни.

Освен това всички доставчици на услугата тестване ще трябва да се свържат с мобилното приложение за предупреждаване за коронавирус, за да може резултатите да излизат и там.

Министерството заяви, че без приблизително 15 000 места за тестване, където обществеността може да се изследва безплатно, настоящите смекчавания на мерките срещу коронавируса, които са свързани и с тестването на населението и се актуализират ежедневно, не биха били възможни.

Източник: fakti.bg