Германските купувачи стават все по-ядосани на опитите за тайно покачване

...
Германските купувачи стават все по-ядосани на опитите за тайно покачване
Коментари Харесай

„Шринкфлацията“ гневи германците

Германските купувачи стават все по-ядосани на опитите за скрито повишаване на цените на стоките.
Прочетете още
Въпреки че по този начин наречената шринкфлация - когато цената на даден артикул остава същата, макар че неговият размер/грамаж понижава - не е ново събитие, органите за отбрана на потребителите в най-голямата стопанска система в Европа са залети от недоволства, написа Bloomberg.

Офисът на една от службите за отбрана на потребителите в Хамбург е получил към 100 потребителски сигнала за последните две седмици, което съставлява самобитен връх.

Списъкът на службата включва 14% повишаване на цените на гумените мечета и 20% на картофения чипс. Производителите дефинират скока на цените с 25% за някои типове маргарин „ изключителна стъпка в сложни времена “, породена от „ трагичните нараствания на разноските по цялата верига на доставки, в това число при суровините “.

Цените на храните са най-големият мотор на инфлацията в Германия след енергетиката, нараствайки с годишен ритъм от 14% през юли - съвсем двойно повече по отношение на общия показател. Това разтяга бюджетите на семействата с ниски приходи, които след повече от две години спирания поради пандемията от ковид разполагат с намаляващи парични буфери.

„ Това, което виждаме в този момент, в действителност е единствено началото “, разяснява Армин Валет, експерт по хранените към органа за отбрана на потребителите в Хамбург.

Според него сред продажбата на артикули в остарели опаковки и планирането, производството и доставката на нови, подготовката за прикрито нарастване на цените лишава към половин година.

„ Опитът демонстрира, че тази машинация със свиването на размера на продукта ще бъде необятно употребена през есента, зимата и при започване на идната година “, акцентира Валет.

Германската статистическа работа е наясно какво се случва и споделя, че не се подвежда от сходни тактики. Експертите, които наблюдават цените при над 300 000 артикули и услуги всеки месец, също означават размерите, в които се оферират съответните артикули.

Инфлацията в Германия се чака да се форсира до 9,1% през това тримесечие преди последователно да се охлади до 2%, предвижда Bloomberg Economics.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР