Германските експерти се страхуват от увеличаването на икономическите проблеми на

...
Германските експерти се страхуват от увеличаването на икономическите проблеми на
Коментари Харесай

Четвъртият мандат на Владимир Путин и германските очаквания


Германските специалисти се опасяват от увеличението на икономическите проблеми на Русия, споровете на Москва със прилежащите страни и усилването на контрола над обществото по време на четвъртия президентски мандат на Владимир Путин.

“Умом (германски) Россию не понять ” – във всеки случай, когато става дума за церемонията по встъпване в служба на президента. „ Подобна показна пищност в Германия е немислима. Ние имаме работеща парламентарна народна власт, нямаме нито крал, нито император, тъй че такова шоу, изпълнено със символизъм, би противоречало на традициите и политическата просвета на нашата страна – а и демократична система като цяло “, съобщи политологът Щефан Майстер, водещ специалист по Русия в Германското сдружение за външна политика. /В реалност съветските церемонии са заимствани от немските протестантски страни през 18-19 век. Това е прелестно разказано в монографията на професора от Принстън Ричард Уортмън „ Сценарии на властта “ - бел.ред./

В понеделник, 7 май, 65-годишният Владимир Путин ще постави клетва като президент на Русия за следващ, четвърти път. Германските специалисти, интервюирани от Дъждовни води в навечерието на церемонията, не изпитват особени илюзии по отношение на съществени промени в съветската външна и вътрешна политика. Те считат, че курсът от последните 4 години ще бъде непокътнат.

[b]Ключов геополитически играч[/b]

Политологът Щефан Майстер е уверен, че Русия ще продължи да бъде основен геополитически състезател на международната сцена, стремейки се по този метод да отклони вниманието на своите жители от вътрешнополитическите и икономическите проблеми, които през идващите години единствено ще се усилват. „ Парите ще са по-малко за всичко – за пенсии, обществени разноски и даже защита. И в тези условия Владимир Путин ще продължи да изобразява свръхдържава, по едно и също време усилвайки контрола вътре в страната, което напоследък е изключително забележими в областта на интернет “, съобщи Майстер.

По думите на специалиста, този модел ще работи изцяло сполучливо – поради бездействието на Съединени американски щати и Европейски Съюз Русия в действителност се трансформира във водещ състезател в Близкия изток, по-конкретно в Сирия. „ В същото време не съм уверен, че това ще продължи през всичките 6 години на ръководство на Путин “, съобщи Майстер. Той счита, че вътрешните проблеми на Русия все по-често ще излизат на напред във времето – поради възходящата икономическа рецесия.

Недостигът на пари освен ще води до рецесии в съветските райони, само че и до спорове със прилежащите страни от постсъветското пространство. Тяхното икономическо състояние ще пострада от рецесията в Русия. Перспективите за назначението на Алексей Кудрин на основен пост в съветското държавно управление Майстер разяснява със солидна доза песимизъм. Според него дейностите на съветското управление както на територията на прилежащите страни, по този начин и във вътрешната политика приказват за това, че трендовете за увеличаване на авторитаризма, по-скоро, ще се запазят.

[b]Санкциите ще усилят позициите на Путин[/b]

А новите американски наказания ще имат противоположен резултат – те няма да отслабнат, а ще усилят позициите на Путин. „ Санкциите ще оказват помощ на режима, тъй като те още повече усилват ролята на страната. И по този метод водят до по-нататъшна самоизолация на съветското общество, стопанска система и политически живот “, прецизира Майстер. Според него Европейски Съюз е ангажиран със своите вътрешни проблеми и няма ясна тактика във връзка с Русия. „ Така че Путин може свободно да работи в тези рамки, които слагат Съединени американски щати, Китай и съветският държавен бюджет “.
 Гернот Ерлер. Гернот Ерлер. / БГНЕС
Гернот Ерлер, който отговаряше в немското държавно управление за съдействието с Русия, също не чака съществени промени в съветската политика. [b]Той означи, че безапелационната победа на Путин на мартенските избори свидетелства за необятната поддръжка освен за самия Путин, само че и за провежданата от него политика.

Русия се държи доста решително на интернационалната сцена, действайки наедно с Китай и Съединени американски щати, установи Ерлер.[/b] Според него в Сирия Русия стана основен състезател, което се възприема в Москва като удостоверение на новата външнополитическа роля на страната. [b]Ерлер счита, че завръщането на Русия на равнището на Съединени американски щати във външната политика – кардинален миг за съветския политически хайлайф след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.[/b]

[b]Главната тематика – Украйна[/b]

За сериозните позиции на Путин вътре в страната не си коства да се приказва – мартенските избори за следващ път демонстрираха неспособността на демократичните сили да се договорят между тях за единна тактика на държание, счита Ерлер. В резултат двамата демократични претенденти получиха общо по-малко от 3%, а третият прикани за протест на изборите.

[b]Според мнението на Ерлер бъдещето на връзките Русия-Запад ще зависи от една основна тематика – обстановката в Украйна.[/b] „ Без прогрес по въпроса за реализирането на минските съглашения и без политическо решение на спора няма да има възстановяване на връзките с Русия “, предвижда Ерлер. И прибавя, че Германия се стреми към запазването на открития разговор с Москва, макар всички компликации.
 Убедителната победа на Путин на мартенските избори свидетелства за необятната поддръжка. Убедителната победа на Путин на мартенските избори свидетелства за необятната поддръжка. / БГНЕС
Но, уви „ ние се сблъскваме с антизападна политика и разочарованието от това пораства “. От спора в Източна Украйна до хакерските атаки против немските държавни институции – имиджът на Русия е толкоз неприятен, че тези, които желаят градивни връзки с Москва все по-трудно могат да отстояват своите позиции.

„ Това е доста рискова наклонност. Германия ще продължи опитите за разговор с Русия, само че за запазването на този курс са нужни и придвижвания от съветска страна “, предизвестява Ерлер. [b]Пищната гала по встъпване в служба на президента за четвърти път е проява на властта в сходство с упоритостите й за международна мощ, отбелязва той.[/b] /БГНЕС

-------

Владимир Есипов, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР