Германските депутати дадоха зелена светлина на законопроект, който ще позволи

...
Германските депутати дадоха зелена светлина на законопроект, който ще позволи
Коментари Харесай

Германия пуска по улиците си автомобили без шофьор

Германските депутати дадоха зелена светлина на законопроект, който ще разреши на напълно самостоятелни транспортни средства да се движат по публичните пътища още през идната година, оповестява БГНЕС.

Автобуси без водач и други самостоятелни транспортни средства скоро биха могли да излязат по улиците на Германия, откакто депутатите от долната камара на Народното събрание утвърдиха нови правила за самоуправляващите се коли. Проектът към този момент минава в горната камара или Народното събрание, Бундесрата, за утвърждение, преди да влезе в действие. След като бъде утвърдена, това ще бъде първата в света правна рамка за консолидиране на самостоятелни транспортни средства в постоянен трафик, съгласно немското държавно управление.

Какво ще бъде позволено?

Законопроектът, признат от депутатите от Бундестага трансформира разпоредбите за придвижване, с цел да разреши самостоятелните транспортни средства да бъдат пуснати в постоянна приложимост в цяла Германия. Документът визира съответно транспортни средства с изцяло самостоятелни системи, които попадат в класификацията „ Ниво 4 “ – когато компютърът има цялостен надзор над автомобила и не е нужен човешки лидер, който да го управлява или следи.

Според Министерството на превоза законопроектът е написан, с цел да бъде допустимо най-гъвкав, като новите разпореждания не изискват шофьор-човек да бъде в режим на подготвеност. „ Индивидуални позволения, изключения и условия като наличието на лидер за обезпечаване на сигурността, който постоянно е подготвен да се намеси, не биха били нужни “, се споделя в изказване на министерството. Досега самоуправляващите се транспортни средства се нуждаеха от специфични разрешителни в търговски и индустриални зони.

Какви транспортни средства могат да бъдат по пътищата?

От 2022 година законопроектът ще разреши да бъдат пуснати в употреба рейсове без водачи, както и самостоятелни рейсове на публичния превоз, които ще се движат по избрани направления.

На самостоятелни транспортни средства също ще бъде позволено да транспортират артикули, а „ двойни режими “ могат да се употребяват за автоматизирано паркиранена паркинги за доставка.

Самоуправляващите се коли за необятната общност също ще бъдат позволени в постоянен трафик, макар че специалистите пресмятат, че ще минат години преди колите да се утвърдят на пазара. Крайната цел на откривателите да понижат % на съдбовни пътнотранспортни катастрофи със самоуправляващи се коли към момента среща огромни трудности в усъвършенстването на сигурността на самостоятелните транспортни средства.

Мощната немска автомобилна промишленост също приветства този ход, разглеждайки го като съществена опция да се трансформира в „ водач на международния пазар “ в тази област. „ Потребителите, промишлеността и Германия като център ще завоюват извънредно доста от това “, сподели Хилдегард Мюлер, ръководител на Германската асоциация на автомобилната промишленост (VDA).

Опозиционните депутати от партията на Зелените също показаха своята поддръжка за законопроекта, като обявиха, че той може да помогне в борбата против изменението на климата, само че че към момента липсва по-голяма тактика за използване на технологията.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР