Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от страна

...
Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от страна
Коментари Харесай

Германската прокуратура разследвала папа Бенедикт XVI за сексуално насилие

Германски прокурори, разследвали минали случаи на полово принуждение от страна на свещеници в Мюнхенския архидиоцез, оповестиха, че в началните стадии на инспекцията са разследвали и починалия папа Бенедикт XVI по съмнение в съучастие, само че по-късно прекратили инспекцията против него, съобщи Асошиейтед прес.

Мюнхенската прокуратура е разследвала 45 случая на вероятни закононарушения, осъществени от църковни представители, за които се е схванало от отчет за дейностите на архидиоцеза във връзка с случаите на полово принуждение сред 1945 и 2019 година

Бенедикт XVI, по това време кардинал Йозеф Ратцингер, е бил архиепископ там от 1977 до 1982 година, а в отчета, който е бил направен от правна адвокатска фирма по поръчка на архидиоцеза и огласен през януари 2022 година, се подлагат на критика дейностите му по четири случая. Почетният папа, който умря през декември - близо 10 години след отдръпването си, изиска амнистия за всевъзможни " тежки провинения ", които би могло да е позволил при разглеждането на сходни случаи, само че отхвърли той персонално да е правил каквито и да било непозволени дейности.

Прокуратурата съобщи, че за избран интервал от следствието ѝ " трима живи (по това време) църковни кадровици " са били посочени като обвинени.

Това са Бенедикт; кардинал Фридрих Ветер, наследникът му в Мюнхен, който служи като архиепископ от 1982 до 2008 г.; и Герхард Грубер, някогашен основен викарий.

Прокуратурата посочи, че с течение на времето всички следствени дейности против тях са били прекъснати заради липса на " задоволително учредения тримата да бъдат обвинени в осъществяване на незаконни дейности ". В двата случая, в които е била проверявана допустима интервенция на Ратцингер, следствието против него е било прекъснато заради отминалост, а с това са снети и всевъзможни вероятни обвинявания против него в съучастие.

Като кардинал в Рим, а след това и като папа, Бенедикт XVI постави повече старания от всеки различен преди него да насочи вниманието на Ватикана към половото принуждение от страна на духовенството. Той прокара революционни промени в църковното право, позволяващи свещеници, правили похищения, да бъдат лишавани по-лесно от духовнически ранг, само че към момента има още доста какво да се свърши в тази посока.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР