Германската телевизия САТ 1 излъчи журналистическо разследване за условията, при

...
Германската телевизия САТ 1 излъчи журналистическо разследване за условията, при
Коментари Харесай

Съвременно робство за българи и румънци в германска кланица показа телевизия CAT 1

Германската телевизия САТ 1 излъчи журналистическо следствие за изискванията, при които работят българи и румънци в немска касапница. Материалът разкрива злоупотребите, които авторката Яна Бернхард назовава съвременно иго.

В изявление за тя споделя за разкритията и за компликациите по време на следствието. Според нея сънародниците ни работят при безчовечен условия на труд и правят работа, която нито един немец не би изискал да прави.

Всичко стартира през 2020 година. Германия е разтресена от огромен скандал. В кланицата на " Клемент Тьонис " избухва най-големият гърмеж на ковид в цяла Европа. Заразени са над 2000 души. А съвсем 7000 от чиновниците на концерна са под карантина.

Този скандал обаче изважда на бял свят различен, защитаван в загадка години . Екипът на Яна Бернхард потегля по следите му.

" Стана ясно, че в завода работят българи и румънци, които са принудени да изкарват хляба си при безчовечен условия . Всъщност огнището на Коронавирус беше директно обвързвано с обстоятелството, че хората живеят при ужасни условия - натъпкани в малко жилищно пространство. Има случаи на осем до 10 души и повече, наблъскани в един апартамент ", описа Бернхард.

" Нямаше никакво разстояние сред хората в столовата, нямаше къде да седнеш. Беше ми мъчително за тях, тъй като толкоз време са стояли прави на поточната линия и след това няма даже къде да си починат ", споделя свидетелка.

" Започна следствие против компанията " Тьонис " и нейното управлението. Беше заведено дело за телесна щета по несъобразителност и нарушение на законите за отбрана от инфекции. Нечовешките условия на труд и живот провокираха огромна вълна от отвращение, макар че за тях се знае от години. Намеси се и политиката. Бяха направени законови промени, с цел да се подсигурят договорите на работещите ", описа Яна Бернхард.

След огромния скандал за първи път от доста време пред камерите застава и притежателят на кланицата милиардерът Клемент Тьонис. И дава обещание смяна.

" Разбира се, цяла Германия се довери на тези думи и се надяваше, че Клеменс Тьонис ще удържи на думата си. Ние като публицисти трябваше да проверим това ", изясни Яна Бернхард.

Работят по случая повече от година и половина. И потвърждават, че думите, нямат нищо общо с дейностите.

" Година след обещанията нищо не се беше трансформирало или най-малко не задоволително. Разговаряхме с безчет хора. Посетихме жилищата им и срещнахме огромна вълна от боязън. Много български и румънски служащи, не посмяха да приказват с нас. Беше ни мъчително за тези хора. Това ни даде спомагателна мотивация. Показахме, че нищо не се е трансформирало във връзка с изискванията на работа и живот. Забранено е ходенето до тоалетна, неразрешено е да се яде и пие в халета на фабриката. Това е позволено единствено по време на почивките, а те са прекомерно къси. Срещнахме хора, които бяха отслабнали с над 20 кг за доста малко време, тъй като просто нямаха опция да ядат. И всичко това е записано в трудовия контракт. Законно е, само че е нечовешко ", описа още Бернхард.

" Оборотите, на които трябваше да работим, бяха безчовечен. До мен е припадала колежка ", споделя журналистката.

" И несъмнено, това не са единствените недоволства. Заснехме една от работничките в кланицата, която най-после даже не си получи заплатата. Не повярвахме, че тя е изолиран случай, тъй като доста други служащи също са ни разказвали, че заплатите не постоянно се изплащат ", описа журналистката.

За да проверяват случая вкарват в кланицата на Тьонис публицист под прикритие. Тя е българка. На 38. Наричат я Милена. В името на сигурността ѝ, пазят в загадка същинската ѝ идентичност.

" Тя е публицист с две висши образования. И е сборен облик на доста източноевропейски служащи, които са минали по този път. Въпреки двете си дипломи, тук тя беше работила във фабрика и верига за бързо хранене, тъй като това към момента е по-добрата опция от това да бъдеш незает в родната си страна въпреки и с тапия. Самата аз толкоз постоянно съм си задавала въпроса: " Защо служащите въобще търпят всичко това, а отговорът постоянно е един и същи. Те си споделят: " Нямам никакви вероятности в моята страна " - тъкмо това ни отговори и Милена ", споделя проверяващата журналистка.

" Тя искаше да каже истината на обществото, тъй като животът в Германия към момента е толкоз възхваляван в медиите у вас. " О, елате в Германия, спечелете положителни пари там ". Но истината е, че хората там, най-малко в случай че приказваме за месната промишленост, в действителност са експлоатирани ", добавя Бернхард.

Всичко е легално, заплатите на пръв взор порастват. С това обаче се усилват и наемите, които служащите са длъжни да заплащат на фабриката.

" В някои случаи те им желаят два до три пъти повече, в по-сериозните случаи даже четири пъти повече, в сравнение с допуска нормалният показател за наем в града. Това е закононарушение в Германия ", изясни Яна Бернхард.

" Системно се злоупотребява с незнанието и езиковите бариери на тези хора, с цел да може компанията на печели на техен тил ".

" Знаем за случаи на хора, които са били с отрязани пръсти. Това доста постоянно се случва в месокомбинатите тук. Те би трябвало да знаят, че имат право на обезщетение, даже и на пенсия ", изясни журналистката. " Един чиновник се обеси. Става дума за хора втора употреба ", изяснява здравна сестра.

" Тя сподели, че това са хора за изхвърляне. Тези хора просто се заменят, когато към този момент не действат. Това установихме и с моя екип. Срещнахме доста млади служащи, които единствено след изпитателния си период се усещаха толкоз разрушени, само че в това време и пъклен безсилни. Те ни описаха, че в случай че не работят съгласно темпото и не следват поточна линия по този начин, както се изисква от разпоредбите, тогава те ще бъдат сменени доста бързо. Многократно получавали закани, че в случай че не съблюдават разпоредбите, ще би трябвало да се върнат в страната си. Това доста ги плаши ", споделя журналистката.

За да схванат казуса в неговата дълбочина, екипът на Яна пътува и до Румъния.

" Отидохме в един от бедните региони и видяхме изискванията, при които живеят част от служащите. И би трябвало да ви кажа изцяло почтено, че жилищата, в които някои от тях са наблъскани тук, в Германия, не наподобяват доста по-различно. Начинът, по който се отнасят с хората, е възмутителен. И най-тъжното е, че хората считат, че това е в реда на нещата. Това обаче изобщо не е обикновено тъй като тук, в Германия, имаме доста строги закони. И служащите имат право да изискват, само че те не знаят какви права имат тук и кой би могъл да им помогне. Освен това се оказва голям напън върху хората, да не си търсят правата си. Плашат ги с уволняване и по тази причина не смеят да си отворят устата. В множеството случаи те въобще нямат контакт с външния свят, не поддържат връзка с германци, което съгласно нас е срамно. Основата цел на нашия филм беше на първо място да отнемем страха на тези хора. Щом са решили да изоставят фамилиите си в Източна Европа и да дойдат да работят в Германия, тогава те би трябвало да бъдат уместно обезщетени и заплатени за тази работа ", счита Яна Бернхард.

Филмът им повдига доста въпроси. Опитват се да получат отговори от самия Клемент Тьонис.

Според Яна, връзките сред органите на реда и милиардера, са явни. Затова крият до последно деня и часа на излъчването.

" Нашето следствие не остана неусетно. Получихме писмо от юристите на Тьонис малко преди излъчването. Заплашваха ни. Написаха, че нашето следствие може да има правни последствия , в случай че не го спрем. Това беше опасност, която взехме под внимание, само че все пак продължихме. Съобщихме по кое време ще бъде излъчен материалът в последния миг, тъй като се опасявахме, че някой може да получи предписание да го спре. Това се случва постоянно с сходни материали. Искахме да го предотвратим. Обявиха кино лентата в програмата в последния миг ", изясни журналистката.

Германия е разтърсена след следствието . А реакцията е голяма. Екипът на Яна се надява още пострадали да се свържат с нея, с цел да може нередностите да бъдат осъдени.

" С този филм успяхме да документираме доста добре какво се случва на служащите тук. И да можем да използваме думата съвременно иго, с цел да опишем работата в месната промишленост. Трябва да си визиите всекидневието на човек, който работи стъпил в кръв до глезените, вижда ужасни гледки всеки ден и би трябвало да реже животни. Това е необикновено сложна и физически извънредно тежка работа ", разяснява журналистката.

" Не е загадка, че немски служащ в никакъв случай не би се захванал с тази работа , не и за тази заплата. И по тази причина се набират хора от България и Румъния да правят това, което германците не желаят. Всичко това в действителност е доста тъжно, изключително за хора, които са образовани и нямат никакви вероятности, макар образованието си. Но e тъжно и за хората, които живеят в недостиг и тяхната беднотия се експлоатират от една немска компания, която желае да се забогатее ", заключи Яна Бернхард.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР