Германската икономика нарасна с 1,6% през второто тримесечие, заличавайки голяма

...
Германската икономика нарасна с 1,6% през второто тримесечие, заличавайки голяма
Коментари Харесай

Германската икономика нарасна с 1,6% на тримесечна и с 9,8% на годишна база през второто тримесечие



Германската стопанска система набъбна с 1,6% през второто тримесечие, заличавайки огромна част от спада с 2,0% през първото тримесечие, който беше предизвикан от следващата коронавирусна вълна и обвързваните с нея противоепидемични ограничения при започване на 2021 година

Това демонстрират дефинитивни данни на немската федерална статистика Destatis, които са по-добри от предварителната оценка за напредък на водещата европейска стопанска система през интервала април-юни с 1,5 на 100.

Destatis обаче регистрира, че по отношение на последното тримесечие на 2019 година (преди началото на коронавирусната криза) немското икономическо произвеждане през второто тримесечие на 2021 година е към момента с 3,3% по-ниско.

Подкрепа за по-добрия от предстоящото напредък през второто тримесечие оказват солидните потребителски разноски, които нарастват с 3,2% по отношение на началото на годината, както и повишението с 1,8% на държавните разходи. Инвестициите също са малко по-високи по отношение на първото тримесечие, като вложенията в съоръжение и тези в строителство се покачиха с по 0,3 на 100.

Търговията с останалите страни също означи нарастване по отношение на първото тримесечие, като износът на артикули и услуги се увеличи с 0,5%, само че вносът набъбна по-силно с 2,1%.

Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт на Германия набъбна през второто тримесечие с 9,8% след спад с 3,3% през първите три месеца на 2021 година и откакто тъкмо година по-рано (през второто тримесечие на 2020 г.) немската стопанска система се сви с цели 11,3% предвид на първичния потрес от коронавирусната пандемия и въведените поради нея по това време строги противоепидемични ограничения и локдауни.

Данните на годишна база също претърпяха възходяща проверка по отношение на миналата оценка на Destatis за повишаване на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие с 9,6 на 100.

Вътрешното ползване набъбна мощно по отношение на второто тримесечие на 2020 година, като потребителските разноски през април - юни 2021 година се покачиха с 6,0%, до момента в който потребителските разноски се усилиха с 3,7%. Значителен растеж с цели 20,4% означиха през второто тримесечие на актуалната година вложенията в съоръжение, следвайки внезапното им стесняване тъкмо преди година. Инвестициите в строителство пък се покачиха на годишна база с 2,9 на 100.

Износът на артикули и услуги от Германия набъбна през второто тримесечие с цели 26,5% по отношение на година по-рано, до момента в който вносът в страната се увеличи с 20,1 на 100.

След като редица стопански браншове записаха двуцифрени спадове през второто тримесечие на 2020 година, производството в съвсем всички се усили доста през второто тримесечие на 2021 година Най-голям напредък регистрира промишленото произвеждане, което набъбна с 21,9%, следвано от търговията, превоза, хотели и заведения за хранене (повишение с 11,0%) и снабдители на публични услуги, обучение и опазване на здравето (ръст с 10,2%). Сравнително едва нарастване на брутната добавена стойност от 0,5 % беше регистрирано в строителната промишленост.

Въпреки солидните данни на Destatis за второто тримесечие, немската централна банка Bundesbank предизвести ден по-рано, че икономическият напредък в Германия през актуалната година може да не оправдае заложените прогнози, защото възраждането на коронавирусната пандемия може да сложи под ненадейно напрежение върху стопанската система.



На този стадий обаче бизнес интензивността във водещата европейска стопанска система и в цялата еврозона не престават да регистрират добра агресия, демонстрират резултати от последното изследване на организация Markit за август.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР