Германия ще върне в строя няколко спрени въглищни електроцентрали тази

...
Германия ще върне в строя няколко спрени въглищни електроцентрали тази
Коментари Харесай

Блумбърг: Германия отваря спрените въглищни централи, за да гарантира осветлението

Германия ще върне в строя няколко спрени въглищни електроцентрали тази зима, с цел да подсигурява, че най-голямата стопанска система в Европа може да резервира осветлението при пик на търсенето, предава " Блумбърг ".

Според известие на Министерството на стопанската система в сряда кабинетът е приел заповед, с която се позволява подновяването на активността на централите, благосъстоятелност на RWE AG и LEAG. Този ход би би трябвало да помогне за икономията на газ и да предотврати дефицита на доставки през идния отоплителен сезон, се споделя в известието.

Миналогодишната енергийна рецесия принуди страната да употребява повече въглища за производството на електрическа енергия, откакто Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводите за страната. Постепенното прекъсване на последните останали нуклеарни реактори в Германия напролет ще ограничи още повече доставките на електрическа енергия тази зима, което ще я сложи в евентуално затруднено състояние без спомагателна поддръжка.

Възобновяването на работата на въглищните централи рискува да усили излъчванията на въглероден диоксид в миг, когато страната се пробва да се приближи към цените си в региона на климата. Правителството е в развой на създаване на спомагателна инфраструктура за полутечен природен газ, с цел да запълни дефицита на електрическа енергия, и възнамерява да построи нови газови централи, които по-късно могат да бъдат преобразувани във водородни.

От Министерството на стопанската система обявиха, че решението не визира задачите на Германия в региона на климата и задачата да се откаже от въглищата през 2030 година вместо през 2035 година То даде обещание да направи оценка на спомагателните въглеродни излъчвания, породени от повторното включване на въглищните централи и да предложи обезщетителни ограничения до идващото лято.

Кабинетът одобри и редица ограничения в региона на климата, които би трябвало да оказват помощ на страната да се приближи до задачата си за понижаване на излъчванията с 65% до края на десетилетието спрямо равнищата от 1990 година

Решението за тази зима визира два въглищни блока от централата Niederaußem на RWE- блоковете E и F, както и блок C на централата Neurath. В източната част на страната се чака LEAG да пусне още веднъж в употреба блоковете E и F на своята централа за лигнитни въглища Jaenschwalde. Съоръженията работеха през предходната зима, през юли бяха сложени в режим подготвеност и в този момент могат да бъдат изцяло задействани най-късно до март 2024 година

Отделно към момента не е взето решение за удължение на употребата на два блока на RWE на лигнитни въглища – Neurath D и E – до пролетта на 2025 година

Инфо: Гласове

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР