Германия ще разшири значително мрежата си за зареждане с водород,

...
Германия ще разшири значително мрежата си за зареждане с водород,
Коментари Харесай

Германия утроява станциите за водородно гориво до 2030 г.

Германия ще разшири доста мрежата си за зареждане с водород, защото се стреми да откаже камионите и рейсовете от изкопаемите горива и да декарбонизира транспортната си мрежа. Броят на станциите в най-голямата стопанска система в Европа ще се усили повече от три пъти до 300 до 2030 година, се споделя в изказване на оператора на мрежата H2 Mobility и финансовите спонсори.

При изгарянето си водородът създава единствено пара и не отделя въглероден диоксид, което го прави привлекателна опция на по-мръсните изкопаеми горива.

Разширяването се финансира с парична инжекция в размер на 70 млн. евро от профилирания капиталов фонд Hy24, който също по този начин ще придобие 40-процентов дял в плана. Съществуващите акционери в мрежата, измежду които Air Liquide, Daimler Truck, Hyundai, Linde, OMV, Shell и TotalEnergies, ще влагат още 40 млн. евро.

Поддръжниците се надяват, че Германия, която към този момент разполага с най-гъстата мрежа от станции за зареждане с водород в Европа, ще се трансформира в " гръбнак " на европейската транспортна мрежа, където водородът е от основно значение за понижаване на излъчванията.

Новите съоръжения ще бъдат съсредоточени по редица основни " коридори с огромен трафик ", пресичащи централната европейска мощ.

За разлика от пътническите транспортни средства, моторите, задвижвани от акумулатори, понастоящем не се смятат за задоволително мощни, с цел да бъдат употребявани в тежкотоварни транспортни средства. Водородът е по-добре приспособен за камиони и рейсове, като им разрешава " бързо зареждане с гориво и изминаване на дълги дистанции, без да се жертва потребен товар ", обявиха страните.

Основан през 2021 година от френските компании Air Liquide, TotalEnergies и Vinci дружно с частната капиталова къща Ardian, фондът Hy24 е особено ориентиран към инфраструктурни планове за водород.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР