Германия не постига прогрес да затвори неравенството по заплащане между

...
Германия не постига прогрес да затвори неравенството по заплащане между
Коментари Харесай

Жените в Германия взимат с 21% по-ниски заплати от мъжете

Германия не реализира напредък да затвори неравенството по възнаграждение сред половете – дамите във Федерална Република Германия получават приблизително 21% по-малко от сътрудниците си мъже, сочат публични статистически данни.

Жените са получавали приблизително бруто по 16,59 евро на час през 2017 година, до момента в който сътрудниците им мъже за взимали 21 евро, заяви федералната статистическа работа Destatis, от което излиза наяве, че се е запазила разликата в приходите от 21%, каквато е била и през 20156 година

Числата бяха оповестени в навечерието на немския Ден на равни заплати, който ще бъде маркиран на 18 март.

Германия е един от най-големите " грешници " във връзка с равно възнаграждение сред половете в Европейския съюз, където дамите приблизително печелят с 16% по-малко от мъжете.

Само Германия, Англия, Чехия, Австрия и Естония записаха разлики в заплатите над 20% през 2016 година, заяви статистическата организация Евростат предходната седмица, съобщи БГНЕС.

Най-добре представящите се бяха Румъния, Италия и Люксембург с разлики от към пет %.

Като част от напъните си за справяне с несъответствието Германия през януари вкара ново законодателство, което дава на дамите правото да знаят по какъв начин тяхната заплата се съпоставя с тази на сътрудниците им мъже за една и съща работа.

Надеждата е, че по-голямата бистрота ще разкрие дали на дамите се заплаща по-малко - и ще поддържа настояванията им за повишение или ще проправи пътя за възможни правни дейности.

Критици обаче означават, че законът, който се отнася до компании с минимум 200 чиновници, единствено ще ускори недоволството на работното място, защото той не задължава работодателя да предприеме дейности против несъответствията в заплащането.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР