Германия, най-голямата икономика в Европа и четвъртата по големина икономика

...
Германия, най-голямата икономика в Европа и четвъртата по големина икономика
Коментари Харесай

Световна рецесия? – Икономическата тревога се разпространява

Германия, най-голямата стопанска система в Европа и четвъртата по величина стопанска система в света, неотдавна навлезе в положение на криза.

Интересно е, че все пак развиване, забележителен брой хора по света към този момент възприемат личните си стопански системи като намиращи се в положение на криза.

Неотдавнашно изследване, извършено от Ipsos, обхванало 29 страни, сподели, че опасенията за криза са доста по-разпространени, в сравнение с действителните случаи на криза. Всъщност единствено Германия и Унгария са оповестили публично навлизането си във фаза на криза.

Рецесията нормално се дефинира като стесняване на стопанската система в продължение на две поредни тримесечия.

Financial Times заяви, че повече от половината от интервюираните от 26 страни считат, че съответните им народи претърпяват криза. И противоположното, единствено една четвърт от участниците в тези страни считат, че стопанските системи им са предпазени от рецесионен напън.

Изненадвaщото е, че въпреки Южна Корея съумя да избегне рецесията през първото тримесечие на 2023 година, към 80% от интервюираните лица в страната са уверени, че сега се намират в рецесионен интервал.

В Обединеното кралство 46% от интервюираните считат, че страната им се намира в криза, макар че през първите три месеца на 2023 година стопанската система фактически нараства с 0.1%.

От друга страна, в Нидерландия, Австралия и Сингапур по-голям дял от хората показват убеденост в устойчивостта на стопанските системи си против опасността от криза.

Проучването на Ipsos също по този начин посочи инфлацията като главен проблем, като почти 63% от респондентите в 29-те страни чакат инфлацията да се увеличи през идната година.

Според изследването множеството респонденти считат, че ще е нужна най-малко една година, с цел да се върне инфлацията към считаните от тях за “ ” равнища.

Въпреки че вероятностите пред международната стопанска система през 2023 година остават мрачни, Международният валутен фонд (МВФ) предвижда, че множеството стопански системи ще избегнат навлизането в криза през тази година, макар съществуващите стопански и геополитически опасения.

По време на брифинг за медиите през април 2023 година основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас съобщи, че международната стопанска система се възвръща от неотдавнашните разтърсвания, в това число пандемията и съветската инвазия в Украйна.

МВФ чака международната стопанска система да нарасне с 2.8% през тази година, макар че се чака към 90% от развитите стопански системи да отчетат закъснение на темповете си на напредък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР