Германия изпитва остър недостиг на лекари. И по селата, и

...
Германия изпитва остър недостиг на лекари. И по селата, и
Коментари Харесай

На Германия ѝ трябват хиляди нови лекари


Германия изпитва изострен дефицит на лекари. И по селата, и в лечебните заведения, и в частните кабинети. Броят на практикуващите медици в никакъв случай не е бил толкоз висок, колкото в този момент. Но доста лекари работят на ненапълно работно време.

Няма значение дали става въпрос за селата, за проблематичните региони, или за лечебните заведения -. Прогнозите са, че по 9000 от тях ще се пенсионират ежегодно до 2035 година. Проблемът е сложен - освен медицинските експерти застаряват, застарява и цялото общество.

Остарявайки и живеейки по-дълго, от ден на ден хора страдат от хронични заболявания и стават подвластни от здравната помощ. Всичко това лишава на докторите доста повече време, в сравнение с е отнемало преди. Чуват се апели и за нарастване на местата по специалността медицина в немските университети с няколко хиляди бройки. В момента те са прекомерно малко, а късмет за банкет имат единствено абитуриенти с отлични дипломи. 

Много повече лекари, в сравнение с преди. Но...
Редакцията предлага
Смята се, че сега работещите лекари в Германия са над 416 000. Недостигът наподобява абсурден, тъй като броят им е по-голям след като и да било. Същевременно обаче доста млади доктори просто не желаят да работят на цялостен работен ден. Така се получава, че с цел да се размени един пенсиониращ се доктор, са нужни приблизително 1,2 по-млади негови сътрудници или колежки.

Днес в Германия две трети от всички студенти по медицина са дами. Много от тях мъчно комбинират работния делник със фамилните задължения, изключително при 24-часовите смени. Има и различен сериозен проблем: натискът за ограничаване на разноските е толкоз сериозен, че съгласно скорошно изследване една четвърт от всички лекари в лечебните заведения обмислят дали да не изоставен. Други сами вземат решение да съкратят работното си време, с цел да се оправят с напрежението в по-дългосрочен проект.

Но има и други компликации. Болниците да вземем за пример имат и прекомерно мощен тласък да правят скъпи диагностики и ненужни интервенции, защото това се оказва единственият метод за печелене на повече пари. Всичко това вреди на пациентите и води до цялостно безсилие при медицинския личен състав или до така наречен бърнаут.

Все по-трудно е да се намерят лекари за селата

Излизането в пенсия на доста лекари заплашва да докара до неналичия и в частния медицински бранш. Не са изключение. Много млади лекари избират да работят като наети чиновници, в сравнение с да поемат финансовите опасности, присъщи за частната процедура. Мнозина не харесват и концепцията да са разполагаем на пациентите си непрекъснато, както постоянно се получава по селата.

Паралелно с това се вижда и друга наклонност при медицинските експерти: лекари се сплотяват за взаимни кабинети или като центрове за медицински грижи. Те споделят пространства, личен състав и работа, получавайки по този метод опцията да работят на ненапълно работно време.  

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Какво е да си доктор в Германия: разказът на един български кардиохирург
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР