В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, от което

...
В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, от което
Коментари Харесай

Архиерейска света Литургия събра вярващите за летния Никулден в столичния храм "Св. Николай" във „Връбница"

В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, от което вкусиха всички присъстващи.

В края на тържествената света Литургия свещеник Поликарп произнесе проповед, в която приказва за историческото събитие по преместването на светите мощи на  свети Николай в италианския град Бари през 1087 година, срещна вярващите с  живота на великия Божи Архиерей и подтикна присъстващите на  богослужението да възлюбят добродетелите на св. Николай, които са  Христови и водят по отъпкан път към Христовото Царство и безконечния живот.

Думи на признателност към свещеник Поликарп насочи иконом Методи Корчев от името на духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи в храма. От името на свещениците при храма, църковните настоятели и правилния народ, приветствие и букет цветя към епископа сервира Негово Високоблагоговейнство иконом Методи Корчев.

Сред вярващите, събрали се във “Връбница ” по случай храмовия празник, бяха арх. Пламен Мирянов, под чието управление работи единственото християнско радио в София - Радио „ Зорана “, което е крепко стъпило на главните стълбове на българската еднаквост – християнската религия, фолклора, националното творчество и безконечните произведения на високата книжовност.

Гости на празника бяха още кметът на р-н Връбница, Румен Костадинов, както и неговия предходник господин Младен Младенов, дружно с кмета на столичния регион “Надежда ” Димитър Димов и досегашният градоначалник на р-н Илинден Иван Божилов, който бе почетен с дарителска грамота от църковното настоятелство на  храм “Свети Николай Чудотворец ”.

 

Паметта на Св. Николай се празнува два пъти през годината: на 6 декември, когато той се показал на Господ, и на 9 май (Св. Николай – летни) – денят на преместването на светите мощи на св. Николай от град Мира в Ликия (Мала Азия) в град Бари (Италия). През 1077 година гр. Мира е бил превзет от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, Светителят в съновидение разпоредил на един духовник от гр. Бари да придвижи мощите му в своя град, където живеело плътно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година През 1139 година в гр. Бари е издигнат храм, отдаден на св. Николай, където и до през днешния ден се намират плодородните мощи на светеца. Този църковен празник в България е прочут като „ Св. Николай Летни “.

Източник: informiran.net

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР