Германия иска да преговаря с Русия за евентуални доставки от

Германия иска да преговаря с Русия за евентуални доставки от ...

Германия иска да преговаря директно с Русия за ваксината Спутник V


Германия иска да преговаря с Русия за евентуални доставки от ваксината "Спутник V" срещу COVID-19, каза днес германският здравен министър Йенс Шпан, предаде ДПА.

След като Европейската комисия реши да не подписва договори за ваксината от името на Европейския съюз, тогава Германия "ще преговаря с Русия двустранно", заяви Шпан пред обществената медия Ве Де Ер.

Руският фонд за преки инвестиции, който разпространява "Спутник V" в чужбина, потвърди, че се водят преговори с германското правителство за предварителен договор за покупка на ваксината. Засега не се съобщават подробности.

Фондът заяви наскоро в туитър, че би могъл да достави на Германия над 20 милиона дози от ваксината през третото тримесечие на годината, като добави, че "времето е от съществено значение", припомни БТА.

Шпан подчерта, че първо трябва да бъде получено одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Някои германски провинции вече предприеха самостоятелни действия. Бавария подписа в сряда предварителен договор за 2,5 милиона дози от руската ваксина, а вчера примерът ѝ беше последван от Мекленбург - Предна Померания с възможност за 1 милион дози.

Източник: fakti.bg