Германия и Италия подписват Стоманения пакт в Берлин на днешната

...
Германия и Италия подписват Стоманения пакт в Берлин на днешната
Коментари Харесай

На този ден: Никсън става първият американски президент посетил СССР

Германия и Италия подписват Стоманения пакт в Берлин на днешната дата през 1939г. От Германия подписва министърът на външните работи Йоахим декор Рибентроп, а от Италия – министърът на външните работи Галеацо Чано. На подписването участват Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.

Стоманеният пакт продължава концепциите на Антикоминтерновия пакт във тип на двустранни задължения сред Германия и Италия. Потвърждава съюза на двете страни и тяхната взаимопомощ при положение на война. Предвижда и икономическо съдействие. Заедно с пакта и към него е подписан скришен спомагателен протокол.

Двете страни дружно с Япония са главните три съдружници във Втората международна война, която обаче губят.

През 1947г. продължава битката срещу разпространяването на комунизма. Президентът на Съединени американски щати Хари Труман подписва Доктрината Труман , с която отпуска 400 милиона щатски $ военна и икономическа помощ на Турция и Гърция, с цел да противодействат на вътрешните комунистически придвижвания. Някои историци смятат, че точно това постанова началото на Студената война.

През 1956г. Районът на Трихълмието в Пловдив е разгласен за архитектурно-музеен резерват " Старинен Пловдив " .



През 1960г. се случва едно от най-тежките трусове в света. Чилийското земетресение е с магнитуд 9.5, а епицентърът е на 570 км. на юг от столицата Сантиаго. Загиват към 5000 души най-много от формираните цунами.

През 1965г. е открита криптата на Храм-паметника Свети Александър Невски . Тя е в началото филиал за средновековно и възрожденско българско изкуство при Националната художествена изложба. В момента тя е Музей на християнското изкуство и продължава да бъде към Националната художествена изложба. Нейната съществена цел е да бъде показано допустимо най-пълно развиването на християнското изобразително изкуство по българските земи. В това отношение сбирката е неповторима и няма аналог в другите национални и районни музейни институции в България.

През 1972г. Ричард Никсън става първият американски президент, който посещава Съюз на съветските социалистически републики . Никсън се среща с тогавашния водач на съюза Леонид Брежнев в Кремъл. Срещата в Москва продължава от 22 май до 30 май. Подписани са няколкото контракта за противобалистична ракета, първия Договор за ограничение на стратегическото въоръжение и съглашението сред Съединени американски щати и Съветските произшествия в морето. Това се смята за първа част от помиряване сред двата съществени противника в Студената война. На 29 май Никсън и Брежнев завършват конференцията с подписването на взаимна декларация за отбягване на военна борба и за разоръжаване.

През 2012-а година с епицентър покрай Перник е записано земетресение с магнитуд 5.8 . За момента то е най-силното земетресение записано на територията на България в последните години и беше усетено в цялата страна. За благополучие нямаше ранени, като имаше вреди, само че те не бяха огромни.


Новак Джокович

На днешната дата са роденият българският артист Борис Гуджунов и северноирландската футболна легенда Джордж Бест . Рожден ден честват манекенката Наоми Кембъл и световинят номер 1 в тениса - сърбинът Новак Джокович .

Умира огромният френския публицист Виктор Юго .

На 22 май означаваме Международния ден на биологичното многообразие . Темата за тази година е „ Нашето биологично многообразие, нашата храна, нашата здраве “. Целта е вниманието да се концентрира върху биологичното многообразие като основа за нашата храна и здраве и като основен катализатор за трансформиране на питателните системи и възстановяване на човешкото здраве. Обявен е от Организация на обединените нации през 1992 година, когато се приема Конвенцията за биологичното многообразие.


Виктор Юго
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР