Германия е заложник и тотално контролирана от Кремъл, каза US

...
Германия е заложник и тотално контролирана от Кремъл, каза US
Коментари Харесай

Тръмп нахока Берлин за руския газ

Германия е пленник и тотално следена от Кремъл, сподели US президентът


Американският президент Доналд Тръмп упрекна Германия, че е “заложник ” на Москва и “тотално следена ” от нея, защото зависи до голяма степен от съветските газови доставки, съобщи Ройтерс.

Острите думи на US водача пристигнаха на старта на двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел, която продължава и през днешния ден. Форумът на държавните и държавни ръководители на страните членки на Северноатлантическия алианс значително е доминиран от апелите на Тръмп към сътрудниците да усилят разноските за защита (виж графиката).

След работна закуска с генсека на пакта Йенс Столтенберг Тръмп акцентира, че е неправилно Берлин да поддържа новия газопровод “Северен поток 2 ” на стойност $11 милиарда за импорт на съветски газ, а в това време да не извършва задачите на НАТО за обособяване на 2% от своя Брутният вътрешен продукт за разноски за защита, в това число против Русия.

“Защитаваме Германия, Франция, а в един миг голям брой страни подписват газова договорка с Москва и й заплащат милиарди и милиарди долари годишно ”, сподели Тръмп на конференция със Столтенберг. Шефът на алианса посочи, че “не е работа на НАТО да взема решение за газопровода ”. И ден след обвиняванията на Кремъл, че пактът е “реликва от Студената война ” съобщи, че “няма естествен закон, съгласно който НАТО да съществува постоянно ”, без да бъде осъвременен. Той отбрани разговора с Русия, макар анексирането на Крим и други сфери на борба със Запада.

След тирадата на Тръмп канцлерката Ангела Меркел посочи, че Германия е самостоятелна страна и отбрани приноса й към НАТО. Меркел акцентира, че няма потребност от уроци за тоталитарни режими, защото е израснала в Източна Германия, която бе в руската сфера на въздействие.

“Германия продължава да има мощен ангажимент към Афганистан, с който пазиме и ползите на Съединени американски щати ”, означи още канцлерката.

Сблъсъкът Тръмп-Меркел е продължение на неналичието на съгласие сред двамата в областта на търговията, която обрече на крах срещата на Г-7 в Канада предишния месец.

 NATO: Summit focus on burden sharing

Сблъсък с Европейски Съюз


Туск: Съединени американски щати да ценят приятелите си

 Доналд Туск Доналд Туск
Доналд Тръмп зададе тона на срещата на водачите на Северноатлантическия пакт в Брюксел с изявления в туитър късно във вторник вечерта. “Много страни в НАТО освен не съблюдават уговорката си от 2% (което е ниско) от Брутният вътрешен продукт за защита, само че и от години не извършват заплащанията си. Ще ни върнат ли изхарчените пари? ”, попита реторично президентът на Съединени американски щати.

Той свърза тематиката с американските фермери и компании, “които не могат да вършат бизнес с Европа (при търговски недостиг ЕС-САЩ от 151 милиарда долара). “А след това чакат от нас щастливо да ги пазиме чрез НАТО, че и да плащаме за това. Нещата не работят по този начин! ”, заплаши US президентът.

Тръмп получи ядовит отговор от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, също в туитър. Полският политик посъветва Тръмп да цени приятелите си, “каквито Съединени американски щати нямат доста ”. “САЩ нямат и няма да имат по-добър съдружник от Европейски Съюз. Харчим за защита доста повече от Русия и колкото Китай. И това е инвестиция в общата ни сигурност ”, написа Доналд Туск.

Румен Радев: НАТО не е борса за сигурност


Тръмп желае двойно нарастване на разноските за защита – до 4% от Брутният вътрешен продукт

 Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг посреща президента Румен Радев, който управлява българската делегация на форума на върха на пакта в Брюксел, който стартира през днешния ден и продължава и на следващия ден. Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг посреща президента Румен Радев, който управлява българската делегация на форума на върха на пакта в Брюксел, който стартира през днешния ден и продължава и на следващия ден.
НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни страни, обединени от стратегически цели и общи полезности. Това съобщи в Брюксел президентът Румен Радев, който управлява българската делегация на срещата на върха на НАТО.

Президентът заяви, че на форума Доналд Тръмп е изискал от сътрудниците си от пакта да усилят неотложно до 2% от Брутният вътрешен продукт разноските си за защита, само че сложил и нова преграда – тези средства да доближат 4%.

“Президентът Тръмп въпреки това е прав, тъй като всяка страна би трябвало да способства в днешния свят на растяща неопределеност, да построява ефикасни качества. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква принуда в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност – разбираме се за нещо, по-късно то се анулира ”, разяснява Радев.

Пред сътрудниците си той сложил въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни качества, в случай че не бъдат достигнати тези 2%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР