Германия е поръчала 120 хиляди снаряда 122-милиметровите артилерийски боеприпаси на

...
Германия е поръчала 120 хиляди снаряда 122-милиметровите артилерийски боеприпаси на
Коментари Харесай

Тагарев обяснява: Не изпращаме никакви български войници в Украйна

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда 122-милиметровите артилерийски муниции на България, като част от новия пакет военна помощ за Украйна
Свидетели сме на доста сериозна интерпретация на казаното от френския президент Емануел Макрон. Това съобщи пред публицисти военният министър Тодор Тагарев след среща с водачите на Политическа партия и Демократична България. Самият Тагарев е участвал на всички диалози в Париж и увери:

" Българската позиция е ясна и безапелационна - нямаме желание да изпращаме никакви български бойци в Украйна. "

По въпроса дали би разговарял с ГЕРБ, както е разговарял с водачите на Политическа партия и Демократична България, Тагарев увери, че е подготвен при покана от тяхна страна да организира диалог с парламентарната им група и да ги запознае с диалозите от Париж.

Военният министър няма информация дали България ще създава снаряди, поръчани от Германия за Украйна. Не отхвърли да има обаче произвеждане по поръчка, само че това били български снаряди.

Става въпрос за обява на немското издание Шпигел ", което се базира на източници от немското министерство на защитата, че Германия е поръчала 120 хиляди снаряда 122-милиметровите артилерийски муниции на България, като част от новия пакет военна помощ.

Тези снаряди са муниции от руската ера и се употребяват с гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са необятно употребявани в украинската войска. Основният производител на тези снаряди в България е заводът " Дунарит " в Русе. Той създава необятна гама артилерийски муниции от руската ера, в това число 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Вчера по време на визитата си в Украйна българската делегация подписа авансово съглашение за съгласие, включващо и държавния холдинг " Терем ", в чиято продуктова гама има и произвеждане на 122-мм снаряди.

В началото на 2023 година бе оповестено, че след 35 години безучастие българският цех в град Костенец, благосъстоятелност на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР