Германия е най-големият стратегически партньор на България, а положителната тенденция

...
Германия е най-големият стратегически партньор на България, а положителната тенденция
Коментари Харесай

Само за първите пет месеца на тази година стокообменът с Германия вече надхвърля 5 млрд. евро.

Германия е най-големият стратегически сътрудник на България, а позитивната наклонност в стокообмена сред двете страни се резервира и през първите пет месеца на тази година, като той надвишава към този момент 5 милиарда евро. Това съобщи зам.-министър Николай Павлов при откриването на конгрес „ 30 години немска стопанска система в България “, проведен от Германо-българската индустриално комерсиална камара (ГБИТК).

Форумът беше открит от основния шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) доктор Митко Василев, а на него участваха още президентът на камарата Тим Курт, министър – ръководителят Николай Денков, заместител – посланикът на Федерална Република Германия в България Щефан Рьокен, сътрудници и представители на бизнеса от двете страни.

Заместник-министър Павлов акцентира, че през 2022 година стокообменът сред двете страни е достигнал рекордните 12 милиарда евро. Той подсети, че през последните години са осъществени и съществени капиталови планове на немските компании, което способства за основаването на нови работни места и повишението на конкурентоспособността на производството. На форума стана ясно, че 3800 немски компании дават работа на повече от 65 000 души в България, а немските вложения у нас надвишават 4 милиарда евро.

„ Един от целите на българското държавно управление е възобновяване на доверието към страната ни като благонадежден стопански сътрудник и перспективна локация за вложения и правене на бизнес “, сподели още заместник-министърът.

Зам.-министър Павлов поздрави Германо-българската индустриално-търговска камара за мощно развитите стопански и търговски връзки сред България и Германия, както и за ползотворното й партньорство и съдействие с Министерството на стопанската система и промишлеността. Той благодари за дейната активност на Камарата в поддръжка на съдействието сред българския и немския бизнес и изрази убеденост, че със взаимни старания България ще бъде одобрена като атрактивна капиталова дестинация, перспективен пазар и благонадежден сътрудник.

„ Вярвам, че контактите и доверието, които сме построили в процеса на нашата взаимна работа, са постоянна основа за бъдещите ни действия и работата ни в поддръжка на българската стопанската система. “, съобщи Николай Павлов.

Заместник – министърът увери присъстващите, че Министерството на стопанската система и промишлеността ще продължава да оказва цялостно подпомагане за развиването на двустранните връзки с Германия, като ще поддържа реализирането на комерсиалните и капиталови планове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР