Гергьовден е! Доброто настроение, веселието и богатите трапези днес са

...
Гергьовден е! Доброто настроение, веселието и богатите трапези днес са
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата за Гергьовден

Гергьовден е! Доброто въодушевление, веселието и богатите трапези през днешния ден са наложителни

Това ще ви донесе благодат и здраве през цялата година, написа

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. Денят е разгласен за народен празник и Ден на храбростта и Българската войска. Освен това се празнува и като Празник на овчаря. Православната черква отбелязва деня на Свети Георги Победоносец. Св. Георги се уважава като настойник на стадата, овчарите и земеделците.

Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То би трябвало да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни обичаи изискват, преди да се заколи агнето, да се зарежда със зеленина и да се запойва с вода.

Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация наложително се освещава в църквата. Освен него на масата не би трябвало да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и свеж лук.

Гергьовден повелява на масата да участват всички членове на фамилията. Разчупва се ритуален самун и всеки би трябвало да изпие по чаша прясно мляко.

Сиренето и изварата също са добра концепция. Най-добре е, в случай че са домашни. Ако държите да следвате всички рекомендации, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни артикули.

Ако към момента ви е мъчно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия за Гергьовден, от които може да си изберете.

1. Печено агне – Цяло на шиш или във фурна - обичайното ядене за празника;

2. Агнешко с свеж лук и чесън – Рецептата за агнешко е извънредно вкусна и свежа. Зеленчуците си кореспондират съвършено с агнешкото месо и придават необикновен усет на месото;

3. Агнешки кебап – Ако не можете да се сдобиете с цяло агне или просто чакате по-малко посетители, то изберете агнешка плешка или бут. Добра концепция е с нея да приготвите агнешки кебап;

4. Пълнена агнешка плешка – В едно ядене се комбинират главното и гарнитурата. Приготвя се елементарно, наподобява добре на трапезата, а и пести време;

5. Агнешки котлети със зеленчуков сос – Подходяща за фамилии с дребен брой членове. С ястието успявате да спазите традицията и да хапнете вкусно приготвено месо.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР