Гергана ГЕРЧЕВА,археолог в Историческия музей-ПавликениЗа трета поредна година Историческият музей-Павликени

...
Гергана ГЕРЧЕВА,археолог в Историческия музей-ПавликениЗа трета поредна година Историческият музей-Павликени
Коментари Харесай

Антични занаяти оживяват в Павликени

Гергана ГЕРЧЕВА,
археолог в Историческия музей-Павликени

За трета поредна година Историческият музей-Павликени и Община Павликени провеждат фестивал за възстановки на антични занаяти " Древна балканска земя " на обект Античен керамичен център. Участие във фестивала ще вземат сдруженията " Мос Майорум Улпие Сердице " от София и " ДУКС Антика " от Свищов, както и възстановчици на свободна процедура.

Основен акцент в програмата ще бъде грънчарството - посетителите ще могат да видят онлайн формоване на съдове, зареждане и запалване на пещ на 7 септември, а готовата керамична продукция ще бъде извадена от пещта на 8 септември. Непосредствено преди фестивала се наложи да бъде осъществена корекция на структурата на демонстрационната пещ за изпичане на керамични съдове. По рекомендация на майстора - керамик Анна Спасова, археологът на музея и служителят на обект АКЦ Ив. Стефанов доизградиха горната камера на височина, стесниха вътрешното пространство и създадоха похлупак за по-добра двигателна сила при изпичането на керамиката.

На фестивала ще намерят място и други занаяти - ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти ще бъдат представянето на римската медицина и проведеният " рабски пазар ". Посетителите ще имат опция да облекат римски облекла, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски предписания. Дегустацията на вино е обезпечена от винарска маза " Върбовка ".

За първи път тази година ще се тегли лотария, премиите за която са обезпечени от Историческия музей-Павликени, сдруженията " ДУКС Антика " и " Мос Майорус Улпие Сердице ", възстановчиците и майсторите, които ще вземат присъединяване във фестивала и винарска маза " Върбовка ". Билети за нея ще могат да се закупят на място.

Друга изненада за посетителите тази година ще са новите керамични медальони с изображение на Силен - радостен дъртак, преподавател на господ Дионис и част от неговата свита. Апликирани изображения на Силен са поставяни по керамичните съдове на античните грънчари от индустриалния комплекс в м. " Върбовски ливади ". Изработката на сувенирите е дело на Анна Спасова, майстор-керамик от сдружението " ДУКС Антика ".

Античният керамичен център е оголен през 1971 година и се намира на 6 км северозападно от гр. Павликени в посока с. Върбовка. Той съставлява музей навън, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинция Долна Мизия през I-III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещаване всеки ден, наличен е целогодишно, има построена инфраструктура и сложени указателни табели.

Фестивалът ще се организира на обект Античен керамичен център на 7 септември. Входът е свободен. В 10:00 часа ще е откриването, а уредниците са обезпечили безвъзмезден автобусен превоз от Община Павликени в 9:45 часа и връщане в 16:30 часа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР