ГЕРБ вече внесоха законопроект, който предвижда Българската телеграфна агенция да

...
ГЕРБ вече внесоха законопроект, който предвижда Българската телеграфна агенция да
Коментари Харесай

Законопроект на ГЕРБ предвижда безплатен достъп до БТА


ГЕРБ към този момент внесоха законопроект, който планува Българската телеграфна организация да обезпечава безвъзмезден и безплатен достъп до личните си осведомителни артикули. Вносители на плана са Вежди Рашидов и Тома Биков. Идеята бе стартирана от новия шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев още преди да бъде определен за поста.

По време на чуването му пред отрасловата комсиия, Вълчев прикани депутатите да не гласоподават за него, в случай че не са съгласни с концепцията му. Той даже разгласи, че е подготвен да напише бъдещите промени в закона и най-вероятно има принос в текстовете, импортирани от ГЕРБ.

В момента институциите, посолствата, медиите, организациите и жителите би трябвало да заплащат, с цел да имат достъп до информацията на Българска телеграфна агенция. Законът планува единствено няколко изключения - президента и вицепрезидента, премиера, депутатите, министрите, съдиите от Конституционния съд, основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд на Върховния административен съд и други

Проектът на ГЕРБ обаче планува всички да имат право на свободен достъп.

Има четири изключения от свободния достъп – за артикули, които съдържат творби, обект на предпазени права на трети лица; за профилирани осведомителни артикули, направени по възлагане; за архивни материали след приключването на период и ред на достъп, които се дефинират от генералния директор; за творби на издателската, печатна и продуцентска активност на организацията.

Поправките плануват още организацията да продължи да отразява безплатно актове и обръщения на президента и на вицепрезидента на България, на ръководителя на Народното събрание, на премиера, ръководителите на Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на основния прокурор. Към тях са добавени още няколко категории – изявления на всички народни представители и политически партии.

Според законопроекта, генералният шеф на Българска телеграфна агенция ще има нови функционалности - той ще дефинира формата и другите условия към актовте и известията, които Българска телеграфна агенция разпростанява свободно и безплатно, ще утвържадава Етичен кодекс на Българска телеграфна агенция, ще дефинира периодите за архивиране на осведомителните артикули, за които не е задължена да обезпечава свободен безплатен достъп.

Към поправките са показани и финансови планове. Според тях общият спомагателен трансфер по бюджета на Българска телеграфна агенция би трябвало да бъде към 3 млн.лв. за 2021 година, с цел да може да се обезпечи на безвъзмездното разпространяване на информация.

Във 3-те спомагателни милиона са планувани и пари за възобновяване на прекомерно остарялата техника на организацията. Предварителните планове са, че това ще коства 800 хиляди лева

Предвидени са и средства за увеличение на заплатите на чиновниците в Българска телеграфна агенция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР