ГЕРБ вече не са на власт. Вместо да чегъртат ентусиазирано

...
ГЕРБ вече не са на власт. Вместо да чегъртат ентусиазирано
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов към кабинета на Киро: Вместо да чегъртат ентусиазирано някой-друг, нека да свършат полезна работа

ГЕРБ към този момент не са на власт. Вместо да чегъртат въодушевено някой-друг, дано да свършат потребна работа. Ето в този момент да трансформират закона за БУЛСТАТ. Това съобщи пред Би Ти Ви математикът проф. Михаил Константинов, разяснявайки абсурда с изтеклите данни от регистъра БУЛСТАТ на над 300 000 българи.

" Данни се пазят, въпросът е какво става с достъпа до тях. Както се знае, даже като умрете, в системата на ГРАО се пазят 100 години данните за вас. Те се пазят, до момента в който има нужда до тях. В този смисъл всичко това би трябвало доста добре да се регламентира. В последна сметка данните в БУЛСТАТ са такива, каквито ние сме ги подали. Тези 300 000 души сами са написали данните за себе си - адрес, телефон, мейл, ЕГН. Нещо влезе ли в мрежата, то остава до края на света. Но в случай че до данните достъп, няма значение къде са ", изясни той.
свързани новини130258преди 22 часа7175на 08.01.2022
Припомняме, че теч на персонални данни в БУЛСТАТ се получи преди дни. В регистъра с изключение на професионалните данни на огромна част от самоосигуряващите се са и всичките им персонални данни - непрекъснат и домакински адрес, имейли, телефони и така нататък Това се случи, откакто от 4 януари влязоха в действие промените на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съответстват с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

Течът на персонални данни - безгрижен или несъзнателен, засегна над 300 000 души със свободни специалности, измежду които юристи, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, публицисти, архитекти, движимости лица и доста други в областта на така наречен " фрийланс ".

Вчера от ГЕРБ на ексклузивен брифинг желаеха от " Петков " и по-конкретно от министър Йорданова и министър Божанов да обяснят за какво се е стигнало до теча на персонални данни от БУЛСТАТ. Десислава Атанасова попита формирано ли е дисциплинарно произвеждане против отговорните за приключването на данните служебни лица: " Или това се счита, че нищо не се е случило? Има ли в Агенцията по вписванията звено, отговорно за персоналните данни и на чие директно послушание е то? Защото тук става явно въпрос не за хакерска офанзива, а за незнание. Затова Правосъдното министерство и това на електронното ръководство би трябвало да поемат цялата отговорност за приключването на данните на хиляди българи ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР