ГЕРБ, Възраждане и ДПС, с чиито гласове вчера изненадващо следствието

...
ГЕРБ, Възраждане и ДПС, с чиито гласове вчера изненадващо следствието
Коментари Харесай

ГЕРБ, Възраждане и ДПС си правят нова спецпрокуратура

ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи, с чиито гласове през вчерашния ден изненадващо следствието беше извадено от прокуратурата, на процедура се пробват да възродят спецпрокуратурата. Това разясниха пред " Сега " магистрати. В момента следствието е под шапката на прокуратурата, а шефът на националното разследване е зам. основен прокурор, който дори се оказа, че официално не управлява структурата.

С промени в Закона за правосъдната власт, които не бяха предходна на второ четене през правната комисия, само че бяха признати на второ четене от пленарната зала, Националната следствена работа беше отделена от прокуратурата. Против гласоподаваха Българска социалистическа партия и ПП-ДБ. Единствено някогашният вътрешен министър и сегашен народен представител от Политическа партия Бойко Рашков се застъпи за концепцията на " Възраждане " следствието да се отдели от прокуратурата. Според него освен съдиите и прокурорите, а и следователите би трябвало да бъдат самостоятелни. Той обаче изрази опасения, че, в случай че тези промени в Закона за правосъдната власт се одобряват, биха били противоконституционни. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък даде неуместен мотив за разделянето -  " основният прокурор и шефът на следствието да се заплашват кой кого ще убива е безусловно неприемливо. Законодателният орган е задължен да разтърве тези хора ". Чолаков визираше спора сред Иван Гешев и шефът на следствието и негов заместител Борислав Сарафов.

Според магистратите, с които " Сега " беседва, от направените през вчерашния ден промени не следва безусловно нищо с изключение на разтурването на следствието, защото в закона не е уредено по какъв начин тъкмо ще се случи разделянето. Ясно е обаче, че се прави опит за основаване на едно ново звено, което да се капсулира. И това се случва броени часове, откакто беше обнародван механизмът за следствие на основния прокурор, посредством който в прокуратурата беше въведен някакъв либерален надзор.

Приетият през вчерашния ден законопроект беше отритнат на първо четене. Затова и когато беше вкаран на второ четене в правната комисия, на процедура никой не го е чел - всеки текст от плана е бил с отметка, че не предстои на разглеждане.

Затова, съгласно юристите, с които " Сега " приказва, законът не би трябвало да бъде " пускан " за обявяване, а би трябвало да бъде върнат от президента. 

Още от предишния парламент, когато " Възраждане " вкара този закон, той беше защитаван главно от двама души - Сарафов и Рашков. ГЕРБ също са последователи на концепцията и даже пробваха да я прокарат през питане до Конституционния съд, което беше отклонено.

" Действително следствието предстои на промяна, с цел да има смисъл от него, тъй като с вкарването му в прокуратурата то беше обезсмислено. Но няма рационалност в осъществяването. Преследват се други цели, това е изцяло явно ", разясняват магистрати.

" Начинът, по който е бил признат този закон, зад това има конюнктурни цели, свързани с борбата по върховете на правосъдната власт, прокуратура и разследване ", разяснява нощес в  " Панорама "  и служебният правосъден министър Крум Зарков. Според него този закон е незавършен и остават редица неизяснени и неуредени въпроси.

" Няма да проработи. Очевидно е, че имаме конфликт сред основния прокурор и неговия заместител. Такъв вид дълбоки промени, направени по този метод, имат два пътя - по-маловажният е да останат единствено на хартия, другият е, че откакто към този момент имаме механизъм на надзор, ние сътворяваме нещо редом и неразбираемо, което може да се трансформира в това, против което доскоро се борихме ", каза министърът.

Той предвижда, че е изцяло е допустимо Гешев да бъде свален идната седмица, това зависи от Висшия правосъден съвет и е реалистично. " Няма място за скатаване ", уточни Зарков.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР