ГЕРБ смятат, че социално-икономическите мерки на служебния кабинета не работят.

...
ГЕРБ смятат, че социално-икономическите мерки на служебния кабинета не работят.
Коментари Харесай

ГЕРБ: Социално-икономическите мерки на кабинета не работят

ГЕРБ считат, че социално-икономическите ограничения на служебния кабинета не работят. Тази позиция беше изразена на брифинг от Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Александър Ненков. Бившите ръководещи упрекнаха актуалните, че трансформират безплатни грантове в заеми.
https://www.facebook.com/PPGERB/videos/533835767808867
„ Всички ограничения, които бяха препоръчани от нас, са настоящи и работят. Бързаме да изпреварим събитията, с цел да не би служебното държавно управление да си припише и тези ограничения. На процедура мярката 60/40, за която беше оповестено, че продължава, наподобява е спряла. Подобна е картината с икономическите ограничения. Ресторантьорите и работещите в туризма останаха без пари тъкмо в сезона”, съобщи Сачева.

„ Крайно време е служебното държавно управление да спре да се хвали с нашата работа и да свърши своята”, добави тя.

Според някогашния стопански министър Лъчезар Борисов ограниченията, които са контрактувани с Европа, от грантове и безплатни помощи, са се трансформирали в заеми, които ще се дават на компаниите.

„ Беше дадено, че до бизнеса ще доближат необезпечени заеми, което, става известно, не е правилно. Защо се пренасочват средства, които бяха безплатни, към взимане на заеми? Важно е да посочим, че 100 млн. лева безплатна помощ по „ ReactEU” също ще бъдат пренасочени към заеми. Затова организациите, в лицето на Стопанската камара, се сезираха и показаха позиция срещу това решение”, изясни Борисов.

Според него 70% от средствата по Плана за възобновяване също ще бъдат пренасочени към заеми. Борисов е на мнение, че с тази сума е можело да се финансира дребният и междинен бизнес, само че това нямало да се случи. Ще бъдат финансирани единствено 25% от фирмите.

„ Друга мярка, която е спряна, е за самоосигуряващите се лица. Но запас в банката има. По-голям е въпросът какъв брой компании получиха заеми по редизайна на новата мярка? Питам, за тези седмици, какъв брой компании получиха средства? Защо се наложи да се чака 2 месеца, с цел да получат тази помощ? ", попита някогашният стопански министър.

На въпрос, обвързван с пазаруването на гласове, Ненков изясни, че постоянно е имало такива сигнали.

„ Това, което Рашков прави, е изключитело грозно. Никой вътрешен министър не си е разрешил да хвърли обвинявания против политическа партия преди избори. ГЕРБ ръководи от доста години, само че в никакъв случай не сме си разрешавали сходно нещо. Къде са доказателствата? Имаме информация, че притежатели на компании и юридически лица са били привиквани по анонимни сигнали, че са подготвяли пазаруване на гласове. Утре и ние можем да кажем, че някой купува гласове”, сподели представителят на ГЕРБ.

Сачева акцентира, че все още обстоятелствата сочат, че има обвиняване единствено към един претендент за депутат и той е от „ Изправи се! Мутри вън!”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР