ГЕРБ-СДС няма да участва в евентуално правителство на БСП. За

...
ГЕРБ-СДС няма да участва в евентуално правителство на БСП. За
Коментари Харесай

Борисов посъветва БСП да се коалира с ПП, ДБ и ДПС

ГЕРБ-СДС няма да взе участие в вероятно държавно управление на Българска социалистическа партия. За да сформират такова, социалистите би трябвало да се извърнат към някогашните си сътрудници от кабинета „ Петков “ Политическа партия и Демократична България, а също и към Движение за права и свободи. Такова мнение изрази лидерът на герберите Бойко Борисов. Той се включи онлайн през днешния ден следобеда по време на среща с депутатите си.

По думите му, решението на президента Румен Радев да даде третия и финален мандат за кабинет на левицата слага ГЕРБ-СДС в „ най-лесната позиция “. Причината е, че герберският конгрес е постановил да не се прави кабинет с Българска социалистическа партия и това предопределя позицията на групировката по въпроса. Борисов утвърди проекта на соцлидера Корнелия Нинова – да свика среща на партийните водачи, на която да обсъдят дружно какво да вършат с мандата, както и да се направи кабинет с отдалечени от политиката специалисти. Но я укори, че той предложил същото решение в края на предходната година, само че тогава социалистите не се съобразили с него. „ Сега всичко е предизборно “, счита герберският водач.

Той обаче предложи излаз на левицата – да се събере с тогавашните си съдружници Политическа партия и Демократична България. Напомни и за обединението на Българска социалистическа партия преди време с Движение за права и свободи. Според Борисов всички „ червени линии “, които са разделяли някогашните сътрудници, са отпаднали – и военната помощ за Украйна, и еврочленството на Северна Македония, и американските реактори за АЕЦ „ Козлодуй “, контролът върху рафитерията на „ Лукойл “. „ Шанс за държавно управление има – голям, от партиите, управлявали до момента “, насърчи ги той.

Борисов даде обещание ГЕРБ да се яви на договаряния с Българска социалистическа партия, тъй като била „ извънредно общителна партия към нашите съперници “. Не се ангажира обаче да взе участие персонално.

ЗА СМУТ НА ДЕПУТАТИТЕ

Внезапно герберският водач прекъсна нормалния си дълъг монолог и попита депутатите си: „ Вие какво мислите? “ Последва дълго, сепнато безмълвие. Борисов се принуди самичък да си избере човек да му отговори – някогашният здравен министър, а в този момент народен представител Костадин Ангелов. Той деликатно повтори тезата на Борисов, че е трябвало да се свика лидерска среща предходната година. Водачът му се съгласи и означи: „ Ние свикнахме кабинетите да са безлични, тъй като президентът Радев си ръководи еднолично. “

КАСКЕТИ И КОНДОРИ

Включи се младият народен представител Николай Алгафари, който зададе на шефа си странния въпрос дали чака Политическа партия и Демократична България да разгласят президента за „ каскет “. Борисов отвърна, че опцията десницата да получи мандата е била единствено в главите на герберите. Това беше парадоксално, защото предходната седмица той обясняваше, че единствено с Демократична България може да се получи държавно управление. „ Той им сподели (Радев на Демократична България – бел.а.), че са военнолюбци, въпреки че ние всравнение с тях сме не ястреби, а орли. Най-голямата граблива птица коя? “, заинтересува се Борисов. Някой от хората му допусна, че е кондорът. „ Абе, орли ни стига, чак кондори не сме “, заключи герберският водач.

Като му се изчерпаха тематиките за разсъждения, Борисов се обърна към Алгафари да го попита какво е прочел друго, с изключение на за Радев. Депутатът заразказва за футбол и шефът му се оживи, въпреки че тъжно показа какъв брой неприятно се представяли обичаните му тимове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР