ГЕРБ-СДС и Възраждане призоваха министъра на правосъдието Атанас Славов да

...
ГЕРБ-СДС и Възраждане призоваха министъра на правосъдието Атанас Славов да
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и Възраждане призоваха правосъдния министър да номинира кандидат за главен прокурор

ГЕРБ-СДС и " Възраждане " приканиха министъра на правораздаването Атанас Славов да номинира претендент за основен прокурор. Това се случи по време на чуване на министъра в пленарната зала по отношение на предприемане на дейности като председателстващ на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), свързани с избора на краткотрайно изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов.

" В една процедура за избор на нов основен прокурор от настоящия Висш съдебен съвет, която страда от липса на задоволително легитимност, министърът на правораздаването няма желание да прави предложение и да легитимира процедурата по този метод. Още повече - при декларирани планове, уповавам се, съществени, за конституционна промяна и във връзка с фигурата на основния прокурор ", отговори министър Атанас Славов. Вчера той съобщи пред медиите, че би номинирал претендент за основен прокурор единствено след промени в Конституцията и в случай че Конституцията категорично го овласти с тази подготвеност.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се обърна към него като сподели, че той може да се възползва от опцията, дадена му от закона и да вземе избора на нов основен прокурор в свои ръце. „ Очакваме такова деяние от Вас и всяка поръчка, че това е директна интервенция на политиците в самостоятелната правосъдна власт ще разчетем, като отвращение да се поеме отговорност, отвращение, обвързвано с неосъзнаването на обстоятелствата, че когато си в съпротива приказваш едно, а когато си в ръководството не можеш да направиш друго “.

В изявление националният представител Петър Петров от „ Възраждане “ съобщи, че диалозите за конституционна промяна се водят „ единствено само сред ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, в стаята на Движение за права и свободи, на заместник-председателя на Народното събрание Филиз Хюсменова “. Той добави,че „ Възраждане “ не са били поканени и няма визия какви са тези, упоменати от министъра, хрумвания за конституционна промяна “.

„ Ще прикани министъра да номинира кандидатура за основен прокурор, смятам, че би трябвало да се възползва от това свое конституционно право. Сигурен съм, че тази кандидатура, която ще издигне министърът, би се употребила с в действителност необятна поддръжка, защото кандидатурата, която би издигнал, към този момент е провеждала правосъдна промяна - един път през 2015 година като вицепремиер на ГЕРБ и един път преди месец и половина, когато гласоподава механизъм за следствие на основния прокурор, в действителност, за следствие на самия себе си “, сподели Петров.

Моля да няма спекулации, че ще предлагам съответни лица за основен прокурор, още по-малко - водач на политическа партия, отговори министър Атанас Славов. Според Славов дебатът за конституционна промяна би трябвало да се води в Народното събрание с всички политически сили. „ Всички би трябвало да вземат участие, тук не е въпрос на благосклонност или неприязън, а въпрос на държавническа отговорност, когато се трансформира публичния контракт на нацията “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР