ГЕРБ-СДС и ДПС се впуснаха в свирепа надпревара да сипят

...
ГЕРБ-СДС и ДПС се впуснаха в свирепа надпревара да сипят
Коментари Харесай

ДПС обеща да издигне Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се впуснаха в свирепа конкуренция да сипят укори върху вътрешния министър в оставка Бойко Рашков тази заран в Народното събрание.

В пленарната зала трябваше да бъдат прегледани и утвърдени процедурни правила за избор на новия ръководител на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Двете обединения, които постоянно си партнират, изобщо не обърнаха внимание на въпросните правила. Вместо това те се концентрираха върху Рашков, като използваха за мотив обстоятелството, че „ Продължаваме промяната “ неприкрито тласка шефа на Министерство на вътрешните работи да оглави основната комисия.

Атаката откри Александър Несторов от Движение за права и свободи. Той опитва да прокара редица нови условия към претендентите за ръководител, които явно бяха ориентирани против Рашков: кандидатите да бъдат до 65 години, а вътрешният министър е на 67 години; да не са обект на инспекции от КПКОНПИ, а против него беше назначена такава при започване на годината по сигнали за недекларирано имущество и други

Изказването на Несторов въодушеви Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. Той изиска да се запише условие, че претендентите не би трябвало в никакъв случай да са били подлагани на процедура за лишаване на достъпа до класифицирана информация – сполучливо или несполучливо. А през 2021 година стана ясно, че достъпът на Рашков до секрети е преустановен. Манев се обоснова, че такова условие се постанова, когато се избира „ Велик инквизитор “. „ Важното е, когато вършиме инквизиция, да знаете, че инквизиторът, като се самозабрави, не сортира “, предизвести той ръководещите.

Тук се намеси Емил Георгиев от Българска социалистическа партия. Соцдепутатът засегна въпроса с възрастта на претендентите за КПКОНПИ, като направи неуместно съпоставяне с президента на Съединените щати, който е в много преклонна възраст. „ Не е ли инквизиция вашият водач Бойко Методиев Борисов на среща с гласоподаватели да споделя, че ние сме охранени шкембаци “, ядосано попита той герберите. И на собствен ред ги предизвести: „ Сеете ветрове и ще продължавате да жънете стихии. “

Тома Биков от ГЕРБ-СДС съпостави Рашков с някогашния румънски деспот Николае Чаушеску. „ Не мисля, че господин Рашков ще се обиди от това съпоставяне. И господин Чаушеску е бил много непоколебим – нещо, към което господин Рашков се стреми “, добави депутатът, откакто водещият съвещанието Мирослав Иванов го скастри за езика му. След това саркастично предложи, че откакто ръководещите бързат толкоз, Народното събрание да избере Рашков в КПКОНПИ още през днешния ден, а също да му даде и енергийния регулатор КЕВР. „ Вие сте си написали в програмата господин Рашков като народен приоритет “, възкликна Биков.

В отговор Искрен Митев от „ Промяната “ разгласи, че рецензиите и заканите на ГЕРБ са предиздвикали ръководещите да схванат какъв брой удачна е номинацията на шефа на Министерство на вътрешните работи. „ Г-н Рашков е най-хубавата кандидатура, точно заради обстоятелството, че разгласяваме война на това, което съставлява ГЕРБ “, сподели той.

На това реагира лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той присмехулно съобщи от трибуната, че незабавно след приемането на процедурните правила, придвижването ще номинира Рашков. Така обаче ще трансфорат процедурата в подигравка.

СЪЩЕСТВЕНО

Въртенето на полемиката към Рашков принуди Мирослав Иванов неведнъж подсети, че през днешния ден не се разискват номинации, а единствено се одобряват разпоредбите, по които да се направи изборът на ръководител. Нямаше изгода – разискването продължи в същия дух до края.

Единственият значителен въпрос, който опозицията повдигна, беше за какво ръководещите чакаха 4 месеца, с цел да стартират процедурата, защото някогашният ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров беше заставен да напусне предварително поста си от 1 март т.г. Отговор от страна на „ Промяната “ нямаше. Герберите оповестиха, че задачата е антикорупционната комисия да бъде употребена за политически напън при възможни предварителни избори. Предположение направи и Хамид Хамид от Движение за права и свободи. „ Тези олигарси, които го бутат там, очевидно имат някакви запори. Един има над 200 милиона аргументи да го вкара там “, разяснява той за Рашков.

Пожарна охрана СПЕШНОСТ

По предложение на Михал Камбарев от „ Промяната “, който оглавява парламентарната комисия против корупцията, срокът за внасяне на кандидатури беше скъсен от 14 дни на 5 дни. Това значи, че до края на идната седмица номинациите би трябвало да бъдат ясни. Засега, с изключение на Рашков, е известно единствено предлагането на „ Възраждане “. Националистите оповестиха, че имат намерение да повдигнат някогашния следовател Бойко Атанасов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР