ГЕРБ-СДС и ДПС направиха мощно, съвместно усилие за създаването на

...
ГЕРБ-СДС и ДПС направиха мощно, съвместно усилие за създаването на
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС влязоха дружно в борба срещу Бойко Рашков

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи направиха мощно, взаимно изпитание за основаването на поредна анкетна комисия в Народното събрание. Органът трябваше да се занимае с изказванията им, че ръководеното от Бойко Рашков Министерство на вътрешните работи е оказвало напън и е употребило СРС против двете обединения на отминалите избори. Идеята им обаче се сблъска с безапелационната опозиция на останалите политически сили и след спор, траял над два часа, беше отхвърлена.

Предварително заложени изводи

Това, което ГЕРБ-СДС искаше да обясни комисията, звучеше по този начин, като че ли авансово бяха заложени изводите, до които да стигне изследването: да се откри дали са прилагани СРС по отношение на участници в изборите; да се обясни на какво съображение е „ сбъднат полицейски тормоз и противозаконен напън “ върху избрани партии „ за повлияване върху изборните резултати “; да се осветят длъжностните лица, разпореждали „ полицейски арести, противозаконни арестувания, обиски и претърсвания “ през мандата на Бойко Рашков; да се обясни за какво предупредителните протоколи, издавани от Министерство на вътрешните работи, когато разполага с данни, че някой може да извърши закононарушение, се трансформират в „ инструмент за напън и безотговорно репресиране на жители “.

Тоест, в самия мандат на комисията се определяше, че е имало полицейски тормоз, назаконни арестувания и репресии, а органът единствено следва да го дообясни.

Ромските секции и пропагандата на фолкпевиците

Първи скочиха против предлагането от Българска социалистическа партия. Соцдепутатът Георги Свиленски разгласи, че в ромските секции в квартал „ Христо Ботев “ в 24-и изборен регион ГЕРБ получава 1912 гласа или 80 % на вота на 4 април. На 11 юли обаче взимат единствено 121 гласа. „ Ето това свърши господин Рашков, това свърши служебното държавно управление, че ви ограничи този избор, от който вие вкарвахте народни представители, без да имате тяхната поддръжка, и правихте болшинство 12 години и 12 години управлявахте България по този метод – с едни 200 хиляди гласа, които не ги заслужавахте. Сега получихте действителната си поддръжка “, заявява Свиленски.

„ Абе, тя не върви ли Софка да прави там пропаганди за една партия? Питам, не съм експерт и, в случай че някои гласове там, са отишли, не знам дали не е тъй като една от най-известните фолкпевици прави там пропаганда за партия “, повърхностно разяснява изказванията на социалиста Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Металните прътове на горските и резултатът „ Бойко Рашков “

Тук в словесната битка се включи Движение за права и свободи. „ Ние имаме клипове по какъв начин горските бият с железни пръти по време на предизборна акция... Питам новите партии, които желаят да изчегъртат този модел: може ли да бъде изчегъртан със същите средства? “, попита депутатът от придвижването Йордан Цонев. Тошко Йорданов от „ ИТН “ го упрекна в двуличие: „ Горските са функционалност на Движение за права и свободи в тези региони и тормозят хората на най-ниско, битово равнище от рода, че ги заплашват, че няма да им дават дърва през зимата. “

„ Който не е попадал на ударите и репресията на Движение за права и свободи, той не знае на какво сте способни вие “, намеси се социалистът Явор Божанков. И разказа личните си преживявания от локалните избори през 2019 година по този начин: „ Влачен заран, обед и вечер по подправени сигнали в полицията, разпитван, околните и фамилията ми, преследван от престъпни субекти. “ Цонев умерено му отвърна, че в комисията ще може да изясни кои са органите, назначени от Движение за права и свободи, които са го привиквали.

Дойде редът и на Николай Хаджигенов от „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “, който назова взаимоотношението на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи „ гнусна колаборация “. И похвали шефа на Министерство на вътрешните работи: „ Ефектът „ Бойко Рашков “ демонстрира нещо доста хубаво – демонстрира по какъв начин наподобява правоприлагането. Да, това е непознато за ГЕРБ. Това се назовава еднообразно и тъкмо използване на закона и не е принуда. Репресия е, когато бият протестиращи, когато ги отвличат от улицата, когато ги подслушват, тъй като принудително ще смъкват властта. “

Движение за права и свободи установи: Вървим към тирания

Стилът на новите обединения в Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дефинира като „ народна власт на лицемерието “, тъй като проявявали двоен стандарт и избирателност, когато трябвало да се проверяват нарушаванията на демокрацията.

„ Демонтажът на модела ГЕРБ или, както ние призоваваме, възобновяване на държавността, на нормалността в политиката, не може и не трябва да става с недемократични способи и принадлежности. Допускането на очевидно нарушение на правата на жителите и то от наказателен държавен уред към този момент е реваншизъм по отношение на избрана част от жителите на страната, а в съответния случай вашето държание и дейности съгласно мен е поръчка и за тирания “, съобщи с самоувереност Карадайъ.

А шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова се обърна към съперниците си да поддържат комисията, както нейната групировка е подкрепила техните оферти за анкетни комисии. „ В противоположен случай, не можете да си поставяте етикета „ демократи “ “, установи тя.

Противниците на самодейността обаче не се впечатлиха нито от Карадайъ, нито от Атанасова. В поддръжка на предлагането гласоподаваха 82 депутати – само от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. 69 обаче се оповестиха срещу, а 64 се въздържаха и по този начин концепцията на някогашните ръководещи пропадна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР