ГЕРБ предлагат паралелна на НСО мегаструктура в МВР да отговаря

...
ГЕРБ предлагат паралелна на НСО мегаструктура в МВР да отговаря
Коментари Харесай

Антитерористи ги гласят за охранители

ГЕРБ оферират паралелна на НСО мегаструктура в Министерство на вътрешните работи да дава отговор и за защитата на властта. Това плануват импортирани преди второто четене промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. Сред вносителите са някогашният вътрешен министър Валентин Радев и шефът на комисията по защита Константин Попов, написа " Сега ". За задачата ще се сътвори Главна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ", която ще сплоти жандармерията със Специализирания отряд за битка с тероризма. Освен охранителни функционалности, структурата ще работи при комплицирани обстановки, всеобщи вълнения, терористични актове, когато е належащо по-голяма мощ и специфични умения.

Дирекцията ще пази освен висши държавни чиновници, а и редови служители на реда, данъчни, шефове на организации, дирекции, комисии и други, в случай че животът им е заплашен поради работата им. Такава защита ще има единствено при " съответна застрашеност ". Решението кой да бъде защитаван ще взема комисия, състояща се от основния секретар на Министерство на вътрешните работи, шефовете на " Националната полиция ", ГДБОП и на новата дирекция. Такъв е методът и при НСО, която охранява единствено президента, премиера, ръководителя на Народното събрание, основния прокурор и вицепрезидента. В останалите случаи се дава защита при " съответна застрашеност ". На това съображение сега НСО пази Ахмед Доган и Делян Пеевски. В НСО се събира комисия, в която вземат участие шефовете на НСО, ДАНС и основният секретар на Министерство на вътрешните работи, които вземат решение кой от властта да бъде защитаван, както и други лица, свързани с националната сигурност, похищението по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в републиката. По този текст от Закона за НСО сега се пази само Доган.

От предлагането на ГЕРБ не излиза наяве какво постанова тежковъоръжени спецполицаи и барети да пазят служителите. Уточнява се единствено, че вътрешният министър ще издава разпоредба, в която ще дефинира типовете защита, обсега, както и процедурата за взимане на решения за поемането на защитата. Не излиза наяве и какво постанова да се основава трета конструкция за специфична защита. Припомняме, че със Закона за отбрана на лицата, застрашени при наказателно произвеждане, към основния прокурор е основано и особено Бюро за отбрана. Освен очевидци, то охранява и всевъзможни застрашени лица в хода на обещано следствие.

Предложението на ръководещите идва на фона на свадите с НСО към защитата на Пеевски и Доган.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР