ГЕРБ поиска вчера официално отмяна на зеления сертификат за територията

...
ГЕРБ поиска вчера официално отмяна на зеления сертификат за територията
Коментари Харесай

За и против зеления сертификат: Топ лекари говорят пред ...

ГЕРБ изиска през вчерашния ден публично анулация на зеления документ за територията на България, защото го разгласи за неработещ. Това провокира люти разногласия в Народното събрание. Наложи се министър председателят Кирил Петков да прецизира, че отпадането на документа може да стане само при високи равнища на имунизация над 60% или рухване на интензивните кревати под 5% претовареност. По здравната тематика на деня „ Марица “ сблъска позициите на двама фамозни лекари, в този момент депутати - проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и проф. Александър Симидчиев от „ Демократична България “.

Проф. Александър Симидчиев: Да махнем ли светофарите, откакто някои минават на алено



- Проф. Симидчиев, ГЕРБ изиска анулация на зеления документ, тъй като е побългарен, като не се съблюдава даже в Народното събрание. Вашето мнение?

- Това, че не се съблюдават разпоредбите, не е причина да ги отменим. По същата логичност би трябвало да премахнем светофарите, тъй като някои минават на алено. Когато има правила, би трябвало да се съблюдават. Въпросът е да има наказания. Зеленият документ в България може да не е толкоз ефикасен, колкото в други страни. Но и тук има изгоди, позитивен резултат върху здравната система. Увеличи се броят на имунизираните. Дори единствено в това направление има смисъл. Да не приказваме за другите направления - да вземем за пример усили се опцията на хората да контактуват с по-малко опасности. Зеленият документ прави своята работа и в деня, в който имаме над 11 000 инфектирани в коронавирус, е малко неуместно да се приказва по този метод.

- Техен мотив също по този начин е, че има 30 % подправени документи, с които Министерство на вътрешните работи не може да се оправи?

-Не знам от кое място идват тези числа. Труден въпрос е, само че стига да имаме воля да вършим медицинските ограничения такива, каквито би трябвало да бъдат, тогава ще са същински ефикасни. Говоря за обща позицията на всички парламентарни групи. В момента има разнобой в самия парламент и е обикновено да се получава противоположният резултат.

- Какви ограничения би трябвало да предприемем, с цел да понижим силата и вредите от Омикрон вълната?

- При Омикрон е неотложно да имаме три дози, тъй като две се оказаха незадоволителни. Това също може да бъде следено през някакъв сертификационен развой. Зеленият документ е толкоз добър, колкото са положителни ограниченията по използването му. Той беше въведен в цяла Европа и се анулира там, където имунизацията е над 80 или 90 %, тъй че всички към този момент са в ниския риск. При нас е противоположното, тъй като много хора нито са преболедували, нито имунизирани.

- Значи отиваме на вид, при който отново ще подвластен от „ чужбината “. Тоест, ще ни остане тласък да се имунизираме, с цел да идем я на море в Гърция, я на работа в Германия?

- Аз самият бях срещу побългаряването на документа, тъй като той е подложен въз основа на научни обстоятелства. Побългаряването пристигна от политически напън. Но допускането на една неправилност не значи, че би трябвало да бъде отстранен. Точно в този момент това ще провокира повече щета.

- Реално ли е махането му до месец, в случай че цитираме съветника на премиера - проф. Аргирова?

- Зависи от пандемията. Ако стигне до месец, има съображение да не бъде прилаган. Не е нещо, което може да кажем 15 или 30 дни авансово. Зависи от вируса, а вирусът зависи от нас самите. От нашето държание и податливост да съблюдаваме правила.

- Питах и проф. Ангелов - по какъв начин да се управляват зелените документи, като охранителят в мола няма право да желае персонални карти по закон?

- Човекът, който носи документа, има ангажимент да потвърди, че е неговият. Не е ангажимент на проверяващия. Ползвателят би трябвало да откри метод - шофьорска брошура ли ще покаже, различен документ ли. Аз мога да ви покажа приложението на моя телефон (б.а. - прави го). На едно и също място имам документа за имунизация и копие на персонална карта. Трябва да свикнем да се пазим един различен, да си пазим общността, която ни обезпечава ток, отопление, осветяване, храна. Иначе може да хванем гората и никой няма да ни желае документ.

- Коментарът ви за гибелта на дамата в Спешна помощ - Враца?

- Първо, съболезнования за в действителност един драматичен случай. Но същия ден от коронавирус си отпътуваха 158 души. И повярвайте, картинката на един човек, който безусловно умира в ръцете ти в интензивното, тъй като безусловно не му доближава въздух да диша, е не по-малко разтърсваща. Случаят във Враца стана ефирен, а след това и политически. Смъртта на 158 души мина просто както статистика. За жал!

Проф. Костадин Ангелов: Побългариха всичко, никой нищо не съблюдава



- Проф. Ангелов, причините ви да поискате анулация на зеления документ?

- Единият мотив е, че Министерство на вътрешните работи не съумя да се оправи с продажбата на подправени документи. Притежаването на подобен е смъртоносно! Второ, побългареният вид на зелен документ важи единствено в България и не се съблюдава от никого. Дори в Народното събрание се подценява от избрани депутати, макар че има гласувано решение. Нито пък в мола сме сигурни, че хората влизат със своя зелен документ, тъй като никой не им желае персонална карта. В България има мимикрия във връзка с зеления документ. И не реализираме медицински резултат. Там, където има страна и високо имунизационно покритие, е разумно да има документ. Там, където страната отсъства, няма смисъл. Той просто не се ползва обикновено и се изражда.

- Опонентите ви ще отвръщат, че вие предложихте зелен документ за Народното събрание?

- Казахме следното - зеленият документ да важи за Народното събрание по метода, по който важи за всички и на всички места. Това се одобри! Сега виждаме, че не важи за всички народни представители. След като ще разделяме депутатите, няма смисъл! Внесохме и контрапредложение през декември за неговото отпадане, тъй като искахме да дадем знак, че народните представители са на първо място хора. И би трябвало да бъдат с равни права между тях. Нищо повече! Ние сме за европейския зелен документ и сме срещу побългарения вид.

- Отпадането на документа няма ли да намали напълно темпото на имунизиране?

- То няма темпове на имунизиране! Поискайте публична информация от Министерство на здравеопазването за януари какъв брой са поставените първи дози.

- Вървяха пет пъти по-малко от бустерните дози, в случай че не се е трансформирало нещо?

- Толкова са и в този момент. През януари се имунизираха хора, които ние ваксинирахме април и май. Това е истината. Няма акция. Имаме проект за справяне с епидемията, който няма нищо общо в имунизациите. Той е обвързван с реанимационни кревати. И тук разтварям скоба: знаете ли по каква е формулата, по която се трансформират областите от зона в зона!

- Брой интензивни кревати, в случай че не се неистина, повиквания на Спешна помощ?

- Точка след първото. Каква е тази формула! Реанимационните кревати бяха 500, когато страната беше алена. И в този момент са 500, когато е тъмночервена. Тук има нещо, което никой не го знае. Нека я покажат тази формула, другояче излиза, че лъжат. Логично изниква въпросът - за какво София тогава е в алената зона? Ами не би трябвало да е, защото по-малко от 50 % от леглата са заети. Значи по тяхната логичност би трябвало да махнат рестриктивните мерки.

- Е, то пък какви ограничавания има в София?

- Има. На документи. А, да. Затвориха заведенията след 22 часа. Спазва ли се? Не! Значи няма страна.

- Без документи - какво би трябвало да се направи, с цел да се излезе от тази коронавирус вълна?

- Не мога да дам тъкмо лекуване на това заболяване, тъй като прекомерно доста се обърка всичко. Обърка се имунизацията, обърка се говоренето, объркаха се работните групи. На една маса се канят ваксъри и антиваксъри. Основната цел е министър председателят да си резервира позицията. За похлупак лечебните заведения са изправени до стената с револвер в главата поради сметките за ток и парно. Няма обикновено битие сега. Решение се дава, когато си част от системата и я познаваш. А тя е тотално объркана не и без помощ от ръководещите. Направиха я неузнаваема.

- Очаквате ли да премине до края на месеца Омикрон вълната?

- Всичко минава, въпросът е на каква цена. Първия път, когато гледах клипа с умрялата жена във Враца, се разревах. Не може една майка да умира пред детето си! Много разтърсващо! Съболезнования на детето, на роднините. Дано инспекцията стигне до истината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР