ГЕРБ остро разкритикува проектобюджета, предложен в петък от финансовия министър

...
ГЕРБ остро разкритикува проектобюджета, предложен в петък от финансовия министър
Коментари Харесай

ГЕРБ за бюджета: Нататък ви чака само постна пица

ГЕРБ остро разкритикува проектобюджета, препоръчан в петък от финансовия министър в държавното управление с мандат на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Бившите ръководещи свикаха извънредна конференция в деня, в който президентът Румен Радев стартира публично втория си мандат като държавен глава, с цел да се опитат да очертаят финансов апокалипсис. 

Ексфинансовият министър и настоящ народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев оспори показаните от Асен Василев данни за бюджетния недостиг в края на годината. Според Ананиев само въз основата на импортирания в този момент бюджет дефицитът за тази година се планува да бъде 4.1 на 100, само че това не е същинската цифра, тъй като в края на предходната година бяха изписани като касов разход над 2 милиарда лева и евентуално ще стигне до към 6 %.

" Имам 30 години стаж в МФ и нямам спомен бюджетът да се прави по този метод, като изключим 1997 годита, когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази остаряла процедура. Много ме тормози обстоятелството, че ще се тегли държавен дълг от над 7 милиарда лв., а всяка друга година по нови 9 милиарда лв.. Изплащането на тези задължения ще става или с нарастване на налозите или с тежка дългова серпантина ", изясни Кирил Ананиев. 

" Аз съм задължен да предупредя българите. Когато се усетите защо става въпрос след тези възторжени празненства, че сме отишли на 50 милиарда дълг и ще ви предложат единствено постна пица. Длъжен съм да ви предупредя, че горчиво ще съжаляваме за това което направихме. Трупат се милиарди задължения ", сподели от своя страна водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов.

От ГЕРБ вещаят, че в момента от ден на ден страната се отдалечава от приемането в еврозоната, изтъквайки покачващата се инфлация и бъдещите равнища на недостига и дълга.

" Няма нещо което да не е поскъпнало, единственото което нараства е външния дълг ", акцентира в края на брифинга Бойко Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР