ГЕРБ изпълни заканата си и бойкотира работата на Народното събрание,

...
ГЕРБ изпълни заканата си и бойкотира работата на Народното събрание,
Коментари Харесай

ГЕРБ бойкотира заседанието на НС, но кворум се събра от втори опит

ГЕРБ извърши заканата си и бойкотира работата на Народното събрание, макар че петък е ден за парламентарен надзор, когато от опозицията се чака да бъде най-активна. Депутатите от партията на Бойко Борисов въобще не се появиха в пленарната зала, само че съвещанието въпреки всичко стартира от втори опит за събиране кворум.

При първата регистрация ГЕРБ получи " поддръжка " и от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - представители и двете обединения бяха заели местата си, само че не натиснаха копчетата за наличие - а кворумът се регистрира посредством системата за електронно гласоподаване на депутатите.

Резултатът - участваха едвам 112 при нужни 121 депутати, с цел да може Народното събрание да стартира работа. Председателстващият Народно събрание Мирослав Иванов разгласи, че следва втори опит след 15 минути. Той се оказа сполучлив - в залата към този момент имаше 158 избраници - само че все по този начин без ГЕРБ.

Ден по-рано председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова публично заплаши, че ще бойкотират съвещанията на Народното събрание и ще влязат в залата единствено за възможен избор на ново държавно управление.

Мотивът - в четвъртък председателстващият Народно събрание Мирослав Иванов засекрети част от пленарното съвещание поради съществуването на класифицирана информация за цените и доставките на природен газ за България. Въпреки че чуванията на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов по тематиката бяха поискани от ГЕРБ, народните представители напуснаха залата прибързано с мотив, че ръководещите желали да скрият от обществото, че има риск за доставките на синьо гориво за България през зимата (предупреждението за това пристигна напълно публично от шефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов ден по-рано, а съвещанието на отрасловата парламентарна комисия се излъчваше в действително време на страницата на Народното събрание - б.р.)

Преди парламентарния надзор, в петъчното съвещание на Народно събрание депутатите разискват промени в Закона за Данък добавена стойност. Прагът за регистрация по Данък добавена стойност на компаниите да се увеличи - в този момент това е наложително за компании с над 50 000 лева годишен оборот. Предложението на депутатите от " Демократична България " Мартин Димитров и Георги Ганев е той да стане 100 000 лева от 1 януари 2023 година и 166 000 лева от началото на 2024 година Измененията са подкрепени от работодателските организации, а задачата е понижаване на административната тежест за дребния бизнес.

Днес в 17 ч. изтича срокът, в който кандидат-премиерът от Политическа партия Асен Василев би трябвало да върне на президента Румен Радев връчения му изследователски мандат за сформиране на второ държавно управление в границите на настоящото Народно заседание. Ако Василев не показа план за кабинет, конституционната пр
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР