ГЕРБ и ДПС се хвърлиха в защита на специализираните съдилища

...
ГЕРБ и ДПС се хвърлиха в защита на специализираните съдилища
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС се хвърлиха на амбразурата за спецсъда

ГЕРБ и Движение за права и свободи се хвърлиха в отбрана на профилираните съдилища и прокуратури, чието закриване се планува от законови промени, препоръчани от " Демократична България ". Парламентарната правна комисия прегледа на първо четене 4 плана за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс - два от Демократична България и два от " Изправи се! Мутри вън! ". В последна сметка единствено плановете на Демократична България получиха задоволително гласове, с цел да минат на първо четене. 

Очаквано, полемиката по предлагането за премахването на спецсъдилищата, беше разгорещена. Стигна се до там, че Радомир Чолаков (ГЕРБ) дефинира плана като политически рекет и слагане на револвер до челото. Депутатите нямали потребен ход - в случай че не бъде подсилен планът, депутатите ще бъдат упрекнати в корупция и по тази причина нямат потребен ход. Според Чолаков плановете би трябвало да се внасят с толкоз подписи, колкото гласа са нужни за приемането им. Само по този начин означавало, че това е волята на обществото. А под плановете на Демократична България имало единствено по три подписа и по тази причина не било ясно дали това не са частни ползи.

Един от вносителите - Атанас Славов от Демократична България, уточни, че тези органи станаха известни в обществото с поръчковите си дейности. Дани Каназирева (ГЕРБ) разгласи, че закриването на спецсъдилищата ще хвърли в безпорядък правосъдната система и това не е рационална правосъдна промяна. По думите й Европейска комисия е свалила мониторинга върху България поради положителната работа на спецсъда. Шефът на правната комисия Радостин Василев ( " ИТН " ) я попита дали показва пред сътрудниците си мнението на прокуратурата.

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова също отбрани съществуването на спецправосъдието, което съгласно нея е основано по рекомендация на Брюксел. Тя се оплака и че не е поискано мнението на министерството, нито на Висшия правосъден съвет, което е наложително за планове, засягащи правосъдната власт.

" Всеки опит да се сложи въпроса за спецправосъдието се сблъсква със стената на статуквото ", репликира Славов. И напомни, че в мониторинговия отчет в действителност приказва за липса на поредни резултати в битката с корупцията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР