ГЕРБ и БСП поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров,

...
ГЕРБ и БСП поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров,
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП поискаха оставката на Кацаров, ИБГНИ ще атакува в съда новите мерки

ГЕРБ и Българска социалистическа партия желаеха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров, ден откакто той разгласи въвеждането на зелен документ за осъществяване на действия на закрито от четвъртък.

От " Изправи се БГ! Ние идваме " пък приканиха заповедта да бъде анулирана, а в случай че това не стане обединяването ще я нападна пред Върховния административен съд и пред Комисия за отбрана от дискриминация.

" Факт е, че заповедта за въвеждане на зелен документ в България разделя обществото, разделя българите на имунизирани и неимунизирани. Разделя и браншовете, областите и обектите, в които ще се ползва – не във всички търговски обекти, не в административните здания. И още веднъж ще бъдат ударени комерсиалните обекти, хотелите, обектите за спорт и за просвета ", сподели Манолова пред публицисти.

Според нея при 20% имунизирани в страната тази заповед ще бъде " безусловно неработеща " и " неизпълнима на процедура ". " Невъзможно е да се отговори на условията, които здравният министър е заложил в заповедта. Не е ясно за какво да вземем за пример съществуването на антитела не е съображение за издаване на зелен документ. Не е ясно за какво хората, които по медицински аргументи не могат да се имунизират, не са изключени от обсега на тази заповед. Не е ясно и по какъв начин отговаряме на въпроса, че и имунизираните могат да се заразят и могат да заразяват ", добави Манолова.

По думите ѝ новите ограничения няма да лимитират разпространяването на ковид, а ще " сътвори спомагателни проблеми и в допълнение разделяне в обществото ".

Манолова сподели още, че " Изправи се БГ! Ние идваме " може да се включи в митингите, в случай че министърът " не проумее публичното напрежение, гражданското неодобрение, както и несъвършенствата, пороците и проблемите на издадената от него заповед ".

Тя акцентира, че виновност за дребното имунизирани преди всичко носи кабинета " Борисов 3 ", а сега от ГЕРБ са най-големите критици. " Реално казусът го сътвориха те със своето безусловно несъответстващо държание ", сподели Манолова.

ГЕРБ видя бойкот против бизнеса и хората във въвеждането на новите ограничения

От партията на някогашния министър председател Бойко Борисов оповестиха въвеждането на зелен документ в такива къси периоди за бойкот против бизнеса и хората. " Това е нарушаване на свободната воля за избор. Това е нарушаване на конституционни права и е вярна реакцията на българските жители против това безогледно решение на проваления министър Стойчо Кацаров и на кръстника на това държавно управление Румен Радев. По най-бързия метод би трябвало да се върнат зелените коридори за ваксини ", сподели на брифинг Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея всеки час, в който Кацаров продължава да е на поста здравен министър, е жестоко тъпчене на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична страна, както и " груба корист с доверието на хората ".

" В суматохата и в страха си през вчерашния ден в 21 ч. министър Кацаров забърка доста огромна каша, която доста мъчно може да се оправи ", добави някогашният здравен министър и кандидат-депутат на ГЕРБ Костадин Ангелов.

По думите му здравният резултат от тази мярка е нулев. " Защото да вземем за пример Георги може да влезе със документа на Иван, ние няма да реализираме търсения медицински резултат, няма да облекчим и здравните управляващи. Това ще накара жителите всеобщо да се втурнат към лабораториите. Болни и здрави ще се редят на една опашка, с цел да се изследват ", сподели Ангелов.

Подкрепеният от ГЕРБ претендент за президент Анаста Герджиков прикани да се отсрочи въвеждането на зелените документи за достъп до разнообразни действия на закрити пространства. " Изискването за зелен документ е допустимо единствено при висока степен за имунизиране ", сподели той.

Герджиков прикани и за връщане на националния действен щаб за битка с ковид, " тъй като явно изпълнителната власт не се оправя със здравната рецесия ". По думите му би трябвало да се плануват съществени обезщетения за засегнатите браншове, преди рестриктивните мерки да бъдат въведени.

Нинова: Кацаров не е в положение да се оправи с рецесията

" Министър Кацаров не е в положение да се оправи с рецесията, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка ", написа по-рано водачът на партията Корнелия Нинова във Facebook, позовайки се на решение на Изпълнителното бюро на партията. В него се споделя, че имунизирането е непринуден акт.

" Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространяването на заболяването и да избави човешки живот. В същото време не би трябвало да бъдат ограничавани конституционните права на жителите. Въвеждането от служебния кабинет на " зелен документ " по този недомислен метод е недопустимо и неработещо ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ тези ограничения се ползват в европейски страни, където висок % от популацията е имунизирано, само че е неприложимо за България.

" Ако подобен документ няма да се изисква за деца до 12 години, това значи ли, че е наложителен за деца сред 12-18 години и че те би трябвало да бъдат имунизирани? Настояваме решенията да бъдат анулирани и ограниченията да се обсъдят деликатно още веднъж ", споделя Нинова.

През предходната седмица бе оповестено, че тя за повторно е инфектирана с Covid-19 и незабавно ѝ бе обезпечено място за наблюдаване във ВМА.

Кирил Петков: И хората с антитела да имат същия статут като тези със зелен документ

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков и някогашен длъжностен министър поддържа Стойчо Кацаров, само че предложи и хората с доста антитела да имат документ, сходен на зеления документ.

" Много е значимо към зеления документ да се добави още един документ с който всички, които са били заболели от Covid и имат високо равнище на антитела да имат същия статут за работа и посещаване на публични места, както тези, които са имунизирани ", сподели Петков.

По думите му този статут би трябвало да се даде посредством безвъзмезден тест за антитела.

Според " Продължаваме промяната " издаването на документ на преболедувалите би трябвало да стане на две стъпки. Първо – в случай че имате високи антитела сега автоматизирано да се издава зелен документ за 3 месеца. Второ – в случай че най-после на 3-те месеца още веднъж имате задоволително антитела или те са се повишили, валидността на документа да се удължи за интервал от още 6 месеца, тъй че да станат общо 9 месеца.

Идеята на групировката е какъв тъкмо да бъде прага на антитела, които ще се признават за издаване на подобен документ би трябвало да се дефинира от здравните управляващи.

" Така ще се удължи интервала, в който всички работещи и хора, които посещават публични места, ще могат да имат същите права, както имунизираните. Едновременно ще се подсигурява, че хората са предпазени и разпространяването на заболяването ще бъде понижено ", добави Петков.

Според " Продължаваме промяната " безплатното тестване на антитела и издаването на документ за това ще даде опция доста хора, които са преболедували да работят умерено и бизнесите и промишленостите да не спрат работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР