ГЕРБ, ДПС и БСП формираха мнозинство хартиена бюлетинаБСП се съюзи

...
ГЕРБ, ДПС и БСП формираха мнозинство хартиена бюлетинаБСП се съюзи
Коментари Харесай

Хартиената бюлетина се връща на бял кон

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия образуваха " болшинство хартиена бюлетина "

Българска социалистическа партия се съюзи ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и трите партии образуваха " болшинство хартиена бюлетина ". Промените в Изборния кодекс ще се гледат още през днешния ден в комисия и в петък на първо четене в пленарна зала.

Така трите обединения подсигуряват, че когато и да са идващите избори, на тях ще се гласоподава с хартиена бюлетина.

От Политическа партия и Демократична България пробваха да спрат връщането на хартиения избор, който съгласно тях е причина за манипулирането на изборните резултати. Демократична България изиска отпадане на точката от дневния ред на Народното събрание, само че опитът бе несполучлив. Предложението бе отхвърлено със 123 гласа " срещу " (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и БСП), 106 " за " (ПП, " Възраждане ", Демократична България и БВ) и 1 " въздържал се " от Българска социалистическа партия, предаде .

Парламентарният ден стартира със скандал.

Причината - бързането на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов да прокара измененията в Изборния кодекс, касаещи връщането на хартиената бюлетина. Депутатите започнаха съвещанието с гласуването на програмата за работата на Народното събрание, в която е заложено и първото четене на измененията в ИК. Това опонира на Правилника за организацията и активността на Народно събрание и заложените в него периоди.

Бившият ръководител на парламентарната правна комисия в 47-ото Народно събрание Милен Малеев от " Продължаваме промяната " съобщи, че законопроектът още не е разпределен на комисии, няма време да се организира публичен спор и прокарването на измененията още в петък е неприемливо.

" За мен е идея да не върнем хартиената бюлетина и методите, по които се манипулираха изборите ", съобщи той и добави, че не е нужно " коалиция хартиена бюлетина " да показва мускули.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък направи назад предложение и изиска точката да остане, тъй като не трябвало този значим за обществото закон да продължава да се бави и отсрочва. Той съобщи, че не било нужно публично разискване на измененията и се аргументира със събраната от Недялко Недялков, Стъки и Бареков подписка за връщането на бюлетината.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от Демократична България направи процедурно предложение и изиска отпадане на точката за промени в изборния закон, с цел да се прегледат всички проектозакони за промени в ИК - на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Демократична България. В последна сметка обаче опитът за прекъсване на завръщането на хартиената бюлетина се оказа несполучлив.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия на собствен ред не разяснява нарушаването на правилника с прокарването на желаните от тях промени в ИК. Вместо това депутатът изиска отпадане на точката за изпращане на военна помощ на Украйна, както и проекторешението за закупуване на вторите осем изтребители F-16. Искането му предстоящо не мина - то бе подкрепено единствено от депутатите от " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Процесът за връщане на хартиения избор стартира още преди Народното събрание да е проработил и да има определен ръководител. Още на 19 октомври Българска социалистическа партия внесе остарелия си законопроект, който не се случи в 47-ото Народно събрание. В предното Народно заседание левицата внесе измененията през април, само че опитът за прокарването им пристигна директно след свалянето на кабинета на Кирил Петков. Тогава Крум Зарков спря връщането на хартиените бюлетини. Предложението не мина поради един единствен глас - неговият.

В 48-ото Народно събрание, предвид на упованията да не се образува кабинет и идващите избори да са скоро, Българска социалистическа партия се забърза и вкара измененията. Законопроектът за изменение и допълнение на ИК ще се разисква още през днешния ден - на първото съвещание на новосформираната комисия по правни въпроси, управлявана от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Промените в ИК залегнаха и в програмата на Народното събрание, от което си пролича, че и групата на ГЕРБ-СДС припознава бързането на левицата за смяна на изборното законодателство. В тази група влиза и Движение за права и свободи, които през днешния ден бранеха прокарването на измененията. Трите групи образуват така наречен " болшинство хартиена бюлетина ". Формациите събират общо 128 гласа, които са задоволителни, с цел да върнат бюлетината.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР