Георги Първанов определи отношенията между президент и премиер като състояние

...
Георги Първанов определи отношенията между президент и премиер като състояние
Коментари Харесай

Първанов вижда въоръжен неутралитет в отношенията между Радев и Борисов

Георги Първанов дефинира връзките сред президент и министър председател като положение на въоръжен неутралитет.

В ефира на Нова телевизия президентът в интервала 2002-2012 година съобщи: " Помня по-тежки връзки в тези контакти сред премиера и президента. Това са връзки, които бих определил с едно разбиране от българската история от времето на Първата международна война - въоръжен неутралитет. Във всеки случай след тези припламвания на искрите, които видяхме след несъстоялия се или по-скоро разпаднал се КСНС - по-късно се влиза в интервал на спокойно взаимно битие, т.е. не се дава публичност на напрежението, което съществува от двете страни на " Дондуков ".

Според него в този момент става дума за мощни персони, които мъчно мелят между тях.

По думите му, Българска социалистическа партия не е подготвена за предварителни избори, като това било част от ескалацията на вътрешнопартийното напрежение, от помпането на самочувствието.

" Аз не бих споделил, че в този момент са налице условия за предварителни избори, с цел да се случат те би трябвало да са налице няколко фактора - първо да има проблеми в ръководещата коалиция ", посочи той.

Според него макар напъните на Валери Симеонов да компрометира болшинството, той към момента не съумява да го реализира, като това нямало да се случи скоро.

" Второ, би трябвало да има мощна съпротива. Не в смисъл говореща високо, коренно, а съпротива, която да се възприема като опция. Сега се вършат някакви стъпки, само че към този момент " Позитано " се възприема по-скоро като част от пейзажа, без да се постанова като опция, по този начин както е в Европа. Трето, би трябвало да има мощно обществено напрежение ", съобщи Първанов.

По думите му, говоренето, че ще има предварителни избори след една година, е с цел да не се приказва за предварителни избори в този момент.

" Лошо е, когато се назначават родственици, само че това е Михалаки Георгиев, меракът на чичо Денчо. Големият въпрос е, някой ще ревизира ли кои са се облагодетелствали от присъединяване в бордове и от европейски планове. Това, че някой получава в детската градина заплата, за мен не е най-тежкият проблем на страната ", разяснява Първанов.

На въпрос какво има поради, откакто слага въпроса за бордовете в този момент, някогашният водач на АБВ разяснява: " Години наред партиите без изключение вкарваха на първо време своите апаратчици тук-там, където явно стояха несъответстващо. Видях това, което е в " Булгартрансгаз " - там видях образци освен на родственици, само че и на хора, които са свързани с партията. "

Според него в този момент ръководещите имат шанса да осъществят желанието за проверка на прехода, за която доста се е говорило преди изборите.

Относно антикорупционния орган, Първанов напомни, че в случай че е групов орган е едно, а в случай че едноличен ще е друго. " Моята концепция беше да бъде групов орган сходно на Конституционния съд, да вземем за пример ".

Първанов бе безапелационен, че в настоящето състояние явно всеки ще бори корупцията на другия, което по думите му " отново ни връща в разбирането за уговорения мач ".

Георги Първанов съобщи, че интензивно оказва помощ на младите си сътрудници в АБВ, които имали какво да кажат и по бюджета, и по различния бюджет.

" С президента Радев също се чухме в последните седмици няколко пъти. Той има едни хрумвания, които несъмнено ще огласи ", уточни Първанов.

Относно избора на бойни изтребители, Първанов напомни, че като висш главнокомандващ на армията постоянно се е борил за по-висок бюджет, само че в никакъв случай не си е разрешавал да дава рекомендация или да упорствам да се осъществя една или друга договорка.

Според него въпросът се политизира, защото не ставало въпрос за нашата ориентировка. " Ние сме избрали своята стратегическа ориентировка, ние сме част от НАТО. Второ, не е въпрос на съгласуемост и " Грипен " -ите несъмнено могат да бъдат съвместими с натовските самолети, т. е. не би трябвало непременно да купим от една страна самолети, с цел да ни потупат по рамото - да харчим, да хвърлим толкоз пари, с цел да се харесаме на някого. Трябва да се вземе решение, което да е потребно за армията ", прикани той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР