Георги Маринов откри поредната си самостоятелна изложба, която лаконично е

...
Георги Маринов откри поредната си самостоятелна изложба, която лаконично е
Коментари Харесай

Паднали ангели, воини и отломки от времето

Георги Маринов откри следващата си независима галерия, която сбито е озаглавил " Скулптура ". В експозицията в столичната изложба " Стубел " (ул. " Коста Лулчев " 2В) скулпторът показва три цикъла, върху които работи от години и които засягат тематики, обединени от мисълта за фрагментарността в нашия живот. " Работейки върху камъка, нямаше по какъв начин да не бъда повлиян от налагащата се житейска фрагментарност на нашето съвремие, фокусирано върху дефиниран сектор от цялото, от общото, загатвайки за градивното, без да дава задоволителна изясненост ", споделя Георги Маринов.

Първият цикъл - " Паднали ангели ", е умислен от него от дълго време, само че концепцията до този миг се въплъщава единствено във формата на скици. Настоящата галерия го подтиква да я извае в материал. " Трудността за мен се състоеше не в позитивния свършек на библейската алегория, а в непостоянството на човешкия темперамент ", споделя създателят.

Серията " Воини " Георги Маринов работи от съвсем 20 години. Като под боец той не схваща боеца, боеца, физическата мощност, а воина във всеки от нас. Воина като израз на превъзмогването на трудностите в битката със самия себе си.

" Отломки от времето " е другият цикъл, върху който скулпторът също работи от дълго време. " Опитвам се да погледна, да проучвам натрупването на цивилизации като история и като изкуство посредством разнообразни фрагментарни асоциации през погледа на съвремието ", изяснява своя план Георги Маринов.

Експозицията, включваща 12 статуи от камък и 12 рисунки, основани от него през последната година, може да се прегледа в столичния арт салон до 6 декември.

Роден през 1968 година в Троян, Георги Маринов приключва Средното особено художествено учебно заведение за приложни изкуства в родния си град. През 1998 година приключва статуя в Националната художествена академия с магистърска степен в класа на проф. Борис Гондов. Това е седмата му независима галерия, има участия в общи национални експозиции, Есенния салон в София и т. н. Носител е на Регионалната премия статуя " Алианц България " - София, 2018.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР