Георги Лапчев, кметът на община Царево, в интервю за предаването

...
Георги Лапчев, кметът на община Царево, в интервю за предаването
Коментари Харесай

Георги Лапчев: Искам да отправя апел към всички онези, които предпочетоха вместо да подадат ръка, да сочат с пръст

Георги Лапчев, кметът на община Царево, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Остава в действие бедственото състояние в община Царево. Г-н Лапчев, какви опасности към момента има за популацията във вашия район?

Рисковете са лимитирани съвсем на 100%, организират се обследвания на мостовите уреди и язовирните стени. Ние би трябвало да сме безусловно правилни с цифрите и с това какво и по какъв метод би трябвало да се работи - с каква скорост, в какво направление, тъй че се изисква още малко бедственото състояние да остане в действие. Въпреки че за съвсем 24 часа естественият темп на живот на цялата територия на община Царево беше възобновен. Успяхме да възстановим всички паралелни пътища, които да заобикалят падналите мостове, да може да се случи по този начин, че обитаемоте места да са отворени, да имат достъп до тях. Имаме възобновено енергоподаване, имаме възобновено електричество, интернет, въобще всички връзки.

Най-важното, доставяме непрестанно прясна вода на безусловно всички поданици и посетители на общината, защото към момента водата от водопровода не е целесъобразно да се употребява, защото микробиологията демонстрира, че това към момента крие някакъв риск.

Разбрахме, че ще обследвате и язовините над Царево, които се намират. Това на какъв интервал от време се е правило през годините?

Първо, да кажем, че над Царево няма язовири. Единствените язовири се намират в региона, която е на може би 4-5 километровата зона на с. Лозенец, всяка година се обследват язовирите, това по този начин или другояче е наложително. Всяка година се пишат съответните наставления и несъмнено, общината ги извършва. Те са отдадени и двата язовира чартърен.

За тези язовири приказваме, да.

Да, тъкмо за тези язовири, те са отдадени чартърен, надлежно наемателите извършват тези наставления, ние ги направляваме, страната ги управлява. Същото се е случило и в предходните години, несъмнено, че е имало наставления и те са били изпълнявани.

Казахте, че питейната вода не е годна за пиянство. Какви забрани са в действие към момента и не престават да работят?

Все още имаме ограничавания за придвижването на коли над 12 тона, по мрежата на АПИ, т.е. над моста над Кара Агач, имаме ограничаване за моста, който е на с. Изгрев в посока Малко Търново, там също мостовите уреди са компрометирани. То няма по какъв начин и да е друго яче, защото в този ужасяващ за нашата община ден, в действителност се изляха невиждани количества вода. Сега преглеждаме безусловно всички фотоси и фрагменти от дронове, които пускахме още на деня. И установихме, че имаме разливи на дерета, които към този момент сега са с широчина към 1 м, все още на този мощен дъжд те са достигнали километър, километър и половина широчина, представяте ли си какъв воден размер. Говорим за размери вода, които са прекосявали метър-два над мостовите уреди.

От фотосите даже не се вижда къде е път и къде е мост. По какъв метод наподобява всичко това, не знам дали вашите слушатели могат да си го показват, само че представете си едни големи морета, които се намират на всички места в планината Странджа. И това всичко в продължение на едни 50-60 км, колкото е сектора на община Царево. Останалите такива картини не престават в Република Турция чак до Истанбул. Огромно количество вода просто се изля.

Г-н Лапчев, в други ваши медийни изяви вие призовавате да не се упражнява всеки на гърба на бедствията, в коментар по отношение на обвиняванията, че презастрояването и засипването на дерета са фактор за наводнението. Със сигурност се сблъскахте с доста мнения поради това злополучие, което се случи там при вас. Какво ще кажете по отношение на всичко това?



В годините обратно, при всички положения можем в този момент да стартираме да събираме всички тези грешки, неточности, в случай че може да се нарекат като такива, само че примерно тематиката “Презастрояване ". Можем да приказваме за презастрояване на нещо, в случай че въобще имаме база за съпоставяне, базата се назовава Общ организационен проект. Факт е, че община Царево няма общ организационен проект и ние не можем да кажем какъв брой е линията над която да се направи презастрояване. Парадоксално и тъжно е ситуацията, тъй като повода да няма е невъзможността да се съчетаят два проекта, този за ръководството на естествен парк “Странджа ".

Именно неправителствената природозащитна организация, която написа към този момент 23-та година или 22-ра, аз даже към този момент не зная, този проект за ръководство на парка и не може да го напише, е един от главните жалбоподатели на Общия организационен проект, тъй като всеки твърди, че той е по-прав. Факт е, че хората страдат. 17 държавни управления не съумяха да разрешат този проблем на община Царево за Общия организационен проект и аз десетки пъти съм обяснявал, че не може да продължава това. Това е една от тежките борби във връзка с презастрояването, тъй като би трябвало да има правила.

По отношение на безконтролната и противозаконна сеч, и както й да я назовават, аз съм лесовъд по специалност. Преди да се занимавам с политика бях шеф на Горското  стопанство, изисквам, че имам задоволително експертиза във връзка с гори. И когато виждам всички тези неточни изявления от какви ли не хора, които нямат обикновена визия от работа в горите, не мога да не се нервирам.

Ще ви дам единствено един-единствен образец. Над цялата планина Странджа има един документ, който е документ по FSC - това е една международна организация, която подсигурява качеството на работата с горите. Точно неправителствените организации финансираха една такава опция на горите в България да получат този документ, с който да се подсигурява, че няма несъразмерна сеч, че се съблюдават разпоредбите, че се съблюдава Закона за горите, че се съблюдава Закона за отбрана на земеделските земи, както и Закона за предпазените растения.

Всичко това предстои на един доста специфичен надзор, който се прави от тези дами и господа, които в действителност или дават или лишават документа. За всички гори на община Царево, пък и освен, на цялата планина, този документ важи. И в случай че имаше даже подозрение за това, че имаме сходен жанр действия, при всички положения, документите на тези големи горски масиви от петте горски стопанства, които са на територията на Странджа, щяха да бъдат отнети.

И доста неточни са всички тези изявления за това, че видите ли от Космоса се виждало, четох едно изявление на доктор Дико Патронов, един от лесовъдите, които се разясняват в последно време. Дори самият той се възмути и сподели “нищо общо няма заглавието на такава публикация, с това, което съм приказвал. Напротив, лесовъдите в Странджа са изключителни хора ".

И желая да кажа, че Странджа е една от най-зелените точки на Европа. Няма такова нещо, като прекалено изсичане на горите. Дори доколкото зная, в настоящия миг тече инспекция на Изпълнителна организация по гори и аз съм уверен, че техния отговор ще бъде не по-различен от този, който аз ви давам сега. А точно, че това не са правилни данни и не може обществените мрежи да изясняват какво се случва на процедура. Нека всеки един от тези хора, които на процедура се изричат какво се е случило тук, първо да си намерения бил ли е тук на място, видял ли го е с очите си всичко това, та да тръгнат и да дават отговори по какъв начин би трябвало да се работи или по какъв начин се е работило. И още нещо желая да ви кажа, което също е доста значимо, за ранното обявяване.

Точно по този начин, системата за ранно обявяване, знаем в Гърция има такава, която работи доста добре там.

Има такава оповестителна мрежа, построена на територията на община Царево, в морската й част, тъкмо тук в Лозенец, Царево, Ахтопол. И желая да ви кажа, че още преди да завали огромният дъжд, в действителност сирените на градовете звучаха. Дори първите мнения на вашите сътрудници от други медии споделиха “защо плашите хората, война ли стартира? Какво вършиме, това не е правилно. " След това се стартира, “ама за какво не ги пуснахте по-рано или пък за какво няма още повече такива системи тук-там като “Арапя ", да вземем за пример или пък на “Нестинарка " или на къмпинг “Делфин ".

Може би още не сме готови по какъв начин тъкмо да реагираме в сходни обстановки. Вие на какво мнение сте? Защото мненията ето са разногласни, да?



Аз ви споделям от първо лице, това, което видях тук на място. Установих, че хората не желаят да проумеят това, което страната и общините вършат, тъй като видях техните реакции и те по никакъв метод не реагираха, при изискване, че от тези озвучителни системи, които звучаха, които споделяха “по заповед на кмета, изтеглете се във високите елементи, застанете във високите етажи, дръпнете се от крайбрежието, защото е допустима приливна вълна ". Всичко това звучеше във всички градове и то още преди да станат тези тежки.

Мисля, че три или четири пъти ги пускахме тези сирени да звучат. И въобще не съм склонен, когато някой от надалеч, от студията изяснява, а то няма нищо такова. Още повече “Басейнова дирекция " беше построила в една от реките, това е река Трионска, която на процедура е река Кара Агач, това е входът на община Царево, там имаше такива измервателни уреди с едни големи бетонни обелиски, които мерят височината на водата.

Факт е, че водата мина със 7-8 метра над тях. Просто те останаха надълбоко под вода в тези дерета. А когато в този момент отидохме да проверим въпреки всичко те действат ли, те не съществуват към този момент, няма ги, макар, че са изчислявани за стотици пъти натоварване над естественото. Представете си за какъв воден призрачен сън в действителност се е случил там, на тези места. Не мога да се съглася, че няма ранно обявяване. Мога обаче, да настоявам сигурно, че обществото не проумява по какъв начин да реагира.

По-скоро, ние към момента не осъзнаваме, че когато чуем сирената, би трябвало да вършим това, което тя ни споделя. Или пък, най-малкото да не се тормозим и да стартираме да пишем в обществените мрежи какви ли не неточни мнения, а по-скоро да се съобразим, тъй като някой който схваща, в действителност се е постарал и е написал протокол, с който да може обществото да се отбрани. Факт е, че обществото не реагира на тези сигнали, имаме още къде да вървим.

Може би, е незадоволително осведомено, господин Лапчев, какво тъкмо да прави обществото в един подобен миг. Можем да погледнем въпроса от тази страна, само че и вие казахте, имаме проблем, който 17 държавни управления не могат към този момент да го решат. Как ще процедирате оттук-нататък, за този проблем, за проекта, казахте, който не съумява да съчетае няколко неща?

За следващ път ще показва този извънредно тежък проблем пред следващото държавно управление на Република България и ще разгадавам да имаме схващане. Не смятам, че в този момент е точният миг, не бих желал при смъртни случаи, на фона на всичко това, което ни сполетя да повдигам всички тези заболели въпроси, само че те са индиректно свързани с всичко това. И още веднъж да кажа, презастрояване можем да имаме тогава, когато имаме предел над който да прехвърлим. В момента, това, което дефинира лимита не съществува, тъй че то е неточен термин. Трябва да се повдигне една друга тематика, която тъкмо във вашето радио преди 15 дни..

Малко преди да се случи потопа, коментирахте при сътрудника Ива Дойчинова, да.

Точно по този начин, един доста тежък проблем с къмпингите. Тъй като община Царево има може би най-богат опит с къмпирането, и не един път съм поставял този въпрос, в това число и в Народното събрание, за това, че тази малка врата, която отвори дивото къмпиране, все по-разширяващото се неточно и нерегламентирано къмпиране на всички места в страната, аз не приказвам единствено за община Царево.

Защото в най-северните елементи на българското Черноморие, желая да ви кажа, че казусът е още по-голям. Но факт е, че в случай че нямаме правила, в случай че нямаме ред, в случай че нямаме съответно място, в което да се случват тези къмпинги, а това може да стане, за голямо страдание при изчезнал Общ организационен проект. Той не е единствено за Царево, то по цялото море няма устройствени проекти, това е тежък проблем на страната. Но в случай че не се случи това с една разпоредба, която към този момент 7 години седи в районното министерство и в този момент има един зам.-министър, който просто не я пуска. Просто не я пуска, и в случай че не бъде отприщен този тежък проблем, мисля, че ще сме в хипотезата в която сме на къмпинг “Арапя " и на “Якото място " и на какви ли не други места, които обясняваме на хората, че е рисково за тях.

Точно по този начин, два дни може би, след потопа по Южното ни Черноморие, каравани, бунгала, осъмнаха с бележки. Хората споделиха, че са от общината, на тях е пишело, че постройката е рискова и следва да бъде отстранена в 3-дневен период, в случай че не се неистина. Но пък хората разясниха в обществените мрежи, някои от тях, че всичко е наред, имат си акт 16 и няма по какъв начин да отстранен тази сграда.

Вие представяте ли си, че при изискване, че някой има каравана, която е на място, на което не трябва да е, той да твърди, че има акт 16. Това е толкоз неуместно, че даже не трябва да го разясняваме в този момент в ефир. Но в последна сметка, в продължение на съвсем 10 години, ние тук в община Царево се сблъскваме точно с такива хора, които изписвайки в обществените мрежи, че са прави, някак си обществото желае да им има вяра на тях, а не на държавните или на общинските институции. В последна сметка, на кого имаме вяра?

Г-н Лапчев, казахте, че една разпоредба стои някъде там и чака районния министър да я подпише, с цел да може общината да споделя къде е разрешено и къде не, да има къмпинги. Нали по този начин господин Лапчев, да продължим диалога ни?

Не общината, а общините на територията на Република България, тъй като това не касае единствено и само община Царево.

Да, по този начин е, само че в тази ситуация приказваме за вашата община.

Това касае метода, по който да се къмпира на територията на цялата страна, тъй като времето изстива и лека-полека хората от морето ще се реалокират в планината и там също би трябвало да има такива зони, в които това да се случва. Аз смятам, че това е нещо доста значимо. Ние неотдавна, може би преди месец, коментирахме тази тематика, по отношение на къмпирането в страната в Народното събрание, и там, макар, че страната рапортува, че цялата процедура е изтекла и надали не остава единствено един автограф.

Тогава множеството неправителствени природозащитни организации обявиха, че тази разпоредба, в действителност не е добре написана, макар, че доколкото си припомням, те бяха консултанти там, при нейното писване. И в последна сметка, не е добре написана, по тази причина би трябвало в този момент да се направи тактика на туризма в страната. Пък въз основата на тази тактика, някой да седне да напише чисто нова и така нататък, може би нови 6 години. Аз не мога да се съглася с тази теза, може да е несъвършена, може да има потребност от някакви ремонти, само че изчезналата опция е доста по-лоша, в сравнение с тази, която дава въпреки всичко някаква посока.

И може би опитът на хората ще ни уточни, ще ни покаже верния път. Бяха изказани какви ли не хипотези, по какъв начин в цяла Европа в действителност, къмпирането е нещо хубаво. Кой го е отрекъл? Кой го е отрекъл? Само че посочваше се Гърция като образец, да само че в Гърция дивото къмпиране е неразрешено от 1976 година. И който отиде и се опита да го прави в Гърция, получава актове и даже може да бъде арестуван.

В Хърватска е същото, в Германия, една страна към която аз постоянно съм имал необикновен почит, там е безусловно неразрешено. Във Франция е позволено единствено в едни други зони, в които надлежно те са изчертани и е казано “ето, тук може да го вършиме ". И тази догадка с дивото къмпиране, тъй като захванахме тази тематика, аз я нарекох сантиментална и не преставам да я назовавам сантиментална, тъй като би трябвало да бъде конкретизирана дефиницията за диво къмпиране. Какво значи дивото къмпиране? За мен персонално, като инженер-лесовъд дивото къмпиране е да отидеш за една вечер или най-много за две със фамилията си на едно място и тръгвайки си, след теб, да не проличава, че въобще е имало някаква намеса от страна на хора, в която е било самото къмпиране.

Някои хора обаче, които следя от години, тук в община Царево, дивото къмпиране е да се домъкнем с целия лагер от всичките ни другари, родственици, и да живеем 3 месеца до някоя дюна, примерно на плажа “Корал ". И това няма по какъв начин да продължи да се случва и няма по какъв начин да бъде обяснено посредством какъвто и да е закон, до момента в който дефиницията не бъде извънредно строга и точна и се каже,   “тук може да се прави ето това ".

Така е господин Лапчев, би трябвало в действителност да има някакви рамки, граници за всичко, което се случва у нас. Водното злополучие, знаем, пострадаха доста хора, за жалост има и жертви. Търговците в Царево, във вашата община, локалният бизнес, излезе с един зов към институциите, те предизвестяват за безработица, упорстват за помощ от страната. Какво се случва в този момент с локалния бизнес, ще се погрижи ли по някакъв метод общината и за тях?

Ние сме община Царево, не коя да е община. Винаги сме се грижили за своите хора и съм уверен, че когато почистим по-големите ни и по-тежки проблеми, ще погледнем и в тази посока. Ние към този момент гледаме, в полза на истината, само че колкото и да се опитваме, една община няма по какъв начин по никакъв метод да се съпостави с мощта и опциите на страната, тъй като сами разбирате, какъв брой разнообразни дименсии са това.

Факт е, че бизнесът пострада, още повече, това не е единствения удар по единствения фактор в локалната стопанска система, точно туризма. Тъй като ние сме туристическа община, няма никакви производства, разчитаме единствено и само на туризъм. Казвам, че това не е единствения удар това естествено злополучие, тъй като единствено преди един месец, дори по-малко от месец, имаше различен с неточно, дори да си кажем напряко с лъжливи информации, и с подправени вести, които обясняваха, че видиш ли морето ни е нечисто, че има високи стойности на ешерихия коли. Някакви си консуматори обясняваха какъв брой е рисково, макар, че тези хора, които са упълномощили това проучване имат за цел да запазят живота и здравето на хората.

Те пък са знаели цели 2-3 седмици преди да излезе тази вест за възможното съществуване на тази ешерихия, само че доста креативен изчакаха тъкмо разгара на сезона на 18-20 август, с цел да я кажат тази вест и да съсипят така и така тежкия туризъм. Аз тогава споделих, че това е посягане към националната сигурност и не преставам да имам вяра в това. Всеки си държи на своята теза, само че по този начин или другояче, това от една страна се отрази на туризъма. Сега, това нечувано естествено злополучие, което ни заля, изрично сложи завършек на туристическия сезон в Южното Черноморие и за голямо страдание, това коства пари на локалните хора, това коства избрани терзания, към този момент стартират да се прокрадват у хората, тъй като това на което разчитаха, при всички положения не се случи.

Разбира се, че се възстановихме за 24 часа, само че тежките вреди, които нанесе бурята, ще ни отнеме месеци, може би и година, да възстановим, приказвам за мостови уреди, язовирни стени, асфалтови настилки, подпорни стени, които в този момент ще би трябвало да отремонтираме. Защото в действителност беше тежко, факт, че естествения темп на живота на хората се върна.

Знаем, и доста доброволци се стекоха при вас на помощ. Имате ли потребност към момента от нещо господин Лапчев?

Публикували сме на страницата на общината специфична банкова сметка с която всеки, който реши, че желае да помогне на потърпевшите хора, може да задели някаква част от личните си средства и да ни помогне. Аз поемам уговорката всяка седмица да показвам каква сума се е събрала в тази сметка и несъмнено, нейното разходване ще бъде безусловно обществено, с решение на общинския съвет, по този начин както би трябвало, тъй като това в последна сметка са даренията на хората и тяхната воля ще бъде споделяна пред безусловно ялото общество.

От позиция на доброволци, желая да изкажа голямото си удивление от всички тези профилирани доброволци, които пристигнаха. Всъщност, мисля, че Димитър Димитров се споделяше господинът, който ги ръководеше, защото това бяха доста добре готови девойки и момчета, които знаеха какво вършат. Имаше и такива, които несъмнено, имаха голямото предпочитание просто да се снимат някъде. И на тях благодаря, тъй като въпреки и с дребното, което помогнаха, също по този начин ни дадоха опция за глътка въздух. И най-много желая да благодаря на хората от общинския щаб, в действителност те бяха държавните служби на Емил Павлов, шеф на ОД Министерство на вътрешните работи - Бургас, на Николай Николаев, шеф на Противопожарната работа в Бургас, на Румен Пулев, локалния началник на Гранична полиция, който пък в извънредно тежко и щурмово време координираше дейностите на този граничен транспортен съд, който беше на вода и продължава, апропо да е на вода и да обезопасява целия регион, защото пристанищен залив на гр. Царево към момента е в наноси и плаването в него е доста рисково.

На Митко Порязов, шефът на Областно пътно ръководство (ОПУ) - Бургас, защото най-тежките провали са по мостовите уреди. С него ще отидем да огледаме идната част от оборудване, защото е рисково да минават колите оттова и ние би трябвало доста добре да го обезопасим. И не на последно място на шефа на Горското стопанство в Царево Николай Вълчанов, който доста помагаше с всички сътрудници и лесовъди на територията на Царево, защото те посочваха обходните направления през гората и доста бързо успяваха да поправят всяка една горска пътека, с цел да може в действителност и полиция, и пожарна, и доброволци, всички ние да имаме опцията да имаме достъп до всяко едно обитаемо място. Изключителна стиковка, не е правилно, че няма страна, не е правилно, че хората не могат да си подават ръка.

В такива моменти го виждаме, за жалост, да. Видяхме, че можем да бъдем единни, да си оказваме помощ.

Аз персонално го видях тук, и съм признателен на всички тези хора, които го направиха. Искам да насочва зов към всички тези, които избраха вместо да подадат ръка, да сочат с пръст, да им кажа, че не това е посоката на живота. Всъщност, животът е това да си подаваме ръка в положителни и в неприятни моменти, тъй като точно такива тежки обстановки демонстрират на обществото кои са същинските хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР