Георги Кръстев, депутат от ГЕРБ, изрази тревога относно забавянето при

...
Георги Кръстев, депутат от ГЕРБ, изрази тревога относно забавянето при
Коментари Харесай

Питане на народния представител Георги Кръстев до министъра на МОСВ

Георги Кръстев, народен представител от ГЕРБ, изрази паника по отношение на забавянето при правенето и приемането на Плановете за ръководство на речните басейни в България. Той сложи въпроси по отношение на стадиите на плановете и периодите за осъществяване на нужните процедури за разискване и координиране, както и за приемането им от Министерски съвет.

" Тревожно е да забележим забавянето в правенето на Плановете за ръководство на речните басейни. Тези стратегически документи са от решаващо значение за опазването на нашите водни запаси и за сходството ни с европейското законодателство. Също по този начин, те съставляват значим инструмент за създаване на ограничения и политики, които въздействат на разнообразни браншове и райони в страната. " - съобщи Кръстев.

Въпреки откритите работни графици и стратегии, с ясно посочени периоди, досега са извършени единствено дискусионни срещи, което съставлява едвам четвъртата от десетте нужни стъпки за приключването на процеса. Кръстев акцентира смисъла на деликатното обмисляне и осъществяване на стратегическите ограничения, свързани с водното ръководство.

Република България е една от страните, за които през 2023 година Европейската комисия откри нови наказателни процедури в региона на ръководство на водите, в това число несъблюдение на задължението за докладване на третите Планове за ръководство на речните басейни за интервала 2022-2027 година

ПУРБ са значимо изискване и за осъществяване на самодейностите на бизнеса, които следва да се реализират в сходство с настоящи проекти за ръководство.

Кръстев изиска от министъра отговор на въпросите: На какъв стадий са плановете на Плановете за ръководство на речните басейни и в какви периоди се възнамерява да се проведат изискуемите процедури по разискването и съгласуването им, респективно предложение за приемане от Министерски съвет; Какви дейности ще предприеме Вашето министерство във връзка с наказателната процедура на Европейската комисия от м. февруари 2023 г.; Може ли да се чака загуба на финансирането на тези проекти с европейски средства.

В отговора си министърът на околната среда и водите Юлиян Попов увери, че задачата на министерството е да завърши работата по проектите за ръководство на риска от наводнения до края на 2023 година, осигурявайки сполучливото довеждане докрай на плановете, финансирани посредством Оперативна стратегия за околната среда 2014-2020 година “Систематично проучваме рисковите планове и пренасочваме финансовите средства към други планове, които могат да бъдат осъществени в период. Нашата цел е да предотвратим загубата на финансирането на Плановете за ръководство на речните басейни и проектите за ръководство на риска от наводнения с европейски средства. " – уточни Попов.

Устойчивото ръководство на водите е от значително значение за България. То освен подсигурява сходство с европейското законодателство и запазване на водните запаси, само че и подкрепя развиването на междусекторни и районни политики. Стабилното ръководство на водите обезпечава екологично положение, водни услуги за бизнеса и отбрана от наводнения. Необходимо е да се влага в устойчиви практики и ограничения за оптимално потребление и запазване на водните запаси в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР