Георги Гатев Още по темата Атаката идва, след като стана

...
Георги Гатев Още по темата Атаката идва, след като стана
Коментари Харесай

ДАНС отне допуска до информация на Георги Гатев, въпросите остават

Георги Гатев

Още по тематиката
Атаката идва, откакто стана известно, че съдията по делото " Марешки " е наблюдаван половин година по донос на прокурор

Бившият зам.-председател на Движение за права и свободи Касим Дал е наблюдаван безусловно нелегално от Министерство на вътрешните работи

Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) е лишила достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (СРС) Георги Гатев.

Това съобщи за " Капитал " самият Георги Гатев, който през днешния ден сутринта е отишъл в организацията, с цел да получи решението, откакто Бюрото е било осведомено за него. Основанието, посочено в решението, е ненадеждност от позиция на сигурността и запазване на тайната(чл. 41 и член 42 от Закона за отбрана на класифицираната информация). В него обаче не се сочат обстоятелствата, въз основа на които то е взето, каквато по принцип е практиката на ДАНС.

Гатев съобщи, че ще апелира решението. По процедура жалбата се подава до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), само че посредством ДАНС, където могат и сами да си анулират решението. Решението на ДКСИ на собствен ред може да се оспорва пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Няма данни за закононарушение
Днешното решение на ДАНС е по предложение на прокуратурата. Това стана ясно още в понеделник, когато Специализираното звено " Антикорупция " в Софийска градска прокуратура разпрати прессъобщение за това искане. В него се сочи, че на 23 май в прокуратурата е получен сигнал от ДАНС с " информация за открити нарушавания на служебните отговорности от страна на член на Националното бюро ". В прокуратурата е била формирана кореспонденция, която в последна сметка е завършила с констатация, че няма данни за осъществено закононарушение и няма да се образува досъдебно произвеждане – това удостовери за " Капитал " Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор. Така че единственият резултат от образуването на кореспонденция в прокуратурата по сигнал на ДАНС е връщането на случая още веднъж в ДАНС с предложение за лишаване на позволява на Гатев до класифицирана информация.

Същевременно остават въпросите, зародили още след прессъобщението на прокуратурата от понеделник. Тогава стана ясно, че съгласно държавното обвиняване позволява на Гатев би трябвало да бъде лишен, тъй като: той се срещал с обвинени и подсъдими магистрати и им помагал да си подадат заявление за инспекция дали по отношение на тях не са прилагани нелегално спецсредства. Имената на магистратите не бяха обявени, само че те изтекоха следено в някои медии още в понеделник - варненския арбитър Светлозар Георгиев, плевенския прокурор Димитър Захариев и прокурора от Пловдив Росен Каменов.

" Капитал " се свърза по телефона с Росен Каменов, който изрично отхвърля всевъзможен контакт с Гатев: " Безкрайно съм изумен и засегнат от лъжите, които бяха написани в медиите, че съм се срещал с член на Бюрото. Отправил съм искане до основния прокурор да се направи инспекция от кое място е изтекла тази неистина и тя да бъде опровергана. Никога, по никакъв мотив и по никакъв метод не съм контактувал, под каквато и да е форма, с Георги Гатев, това е неистина. Дори не зная къде в София се намира постройката на Националното бюро за надзор върху СРС ", съобщи Каменов. На въпрос по какъв начин тогава е подал заявление до Бюрото, той отговори уклончиво, че на този стадий няма да удостоверява или отхвърля дали е подавал заявление, само че кардинално има и други способи като пощенски и куриерски услуги.

Димитър Захариев съобщи пред " Капитал ", че персонално си е написал жалбата си до Бюрото и още чака резултат.

Въпроси без отговор
Явно занапред, в границите на обжалване ще се вземат решение кардиналните въпроси, за които към този момент мълчат и от прокуратурата, и от ДАНС, само че те няма по какъв начин да останат в загадка.

Първо, не излиза наяве в какво съответно се състои нарушаването на Гатев. Все отново, той не е основен прокурор, който си пие кафето на секрети срещи с предприемачи, чийто бизнес е обект на инспекция, а член на една администрация, който се среща със заявител пред тази администрация, което кардинално и напълно обикновено. Всеки български жител има право да подаде заявление за инспекция дали е бил обект на противозаконни СРС, в това число обвинените, подсъдими и осъждани. Нещо повече, огромната част от заявителите до Бюрото са точно такива – откакто са открили по делата си, че са били обект на СРС, те нормално подават заявки за бърза инспекция, вместо да изчакват края на наказателното произвеждане. Една от аргументите е, че те имат право на обезщетение за вреди по закона за отговорността на страната, в случай че по отношение на тях нелегално е било прилагано подслушване, наблюдаване и следене.

Второ, не излиза наяве каква загадка е издал Гатев. Никой член или специалист към Бюрото не разполага с предварителна информация за това дали по отношение на даден жител е прилагано СРС и законно ли е то. Едва откакто заявката бъде подадено, то се преглежда от Бюрото и се дефинира специалист, който написа до ДАНС и ДАТО с въпрос дали е прилагано СРС по отношение на заявителя. Ако СРС не са употребявани по отношение на него, това се рапортува и се изготвя отговор до заявителя. Ако са употребявани, тогава се назначава работна група, която включва един член на бюрото и един или повече специалисти, които да извършат инспекцията. В този смисъл, в един диалог с претендент завител теоретично няма каква загадка да се издаде.

Трето, заявките за осъществяване на инспекция не изискват никакви специфични знания или инструкции, с цел да се постанова да специфични съвещания от страна на член на Бюрото, само че даже и това не може да бъде съображение за глоба. В общия случай молбата до Бюрото е три четири фрази. Хипотетично, несъмнено, Гатев би направил нарушаване, в случай че, да речем, взема по 20 лв. за правене на заявление, само че в известието на прокуратурата няма такива данни.

Версията, обвързвана с варненския арбитър Светлозар Георгиев
Накрая остава и другата версия, която звучи все по-правдоподобно - офанзивата против Гатев и Бюрото е поради идната инспекция по искане на варненския арбитър Светлозар Георгиев, където тлее голям скандал. Съдия Светлозар Георгиев, избран през 2015г. на инцидентен принцип да гледа делото против Веселин Марешки, през 2016 година става обект на шестмесечно тотално подслушване и следене с всички типове СРС по сигнал на прокурорката по делото " Марешки ", че той се кани да вземе рушвет от предприемача, с цел да му " помогне " по делото. Шест месеца е подслушван и служебният му кабинет, където той работи с още един арбитър и се организират тайните заседания на няколко правосъдни състава. Данни за рушвет не се откриват никакви, само че му образуват измислено дело, че склонявал прокурорка от Варна да приключи делото против негов другар служител на реда, който имал неблагоразумието да си не помни ловната пушка на покрива на колата. През март арбитър Светлозар Георгиев се отдръпва от всички каузи, които гледа в това число и от делото " Марешки ", по което се очакваше да чете присъда току преди изборите, само че което в този момент би трябвало да стартира изначало. През април 2017 година арбитър Тони Гетов от Софийския градски съд произнася оправдателна присъда за арбитър Георгиев. През май излизат претекстовете към нея, в които съдията разяснява използването на спецсредствата по отношение на сътрудника му и основанието за разрешаването им – по сигнал на прокурора по делото, който по този метод на процедура отстранява съдията по делото.

Но в това време при предяваване на следствието, арбитър Георгиев е разбрал, че по отношение на него са употребявани СРС по искане на прокурор Виолета Радева и през март на собствен ред подава молба до Бюрото за надзор върху СРС с искане да се откри дали е бил подслушван и проследяван нелегално. Няма доста подозрения с какъв резултат ще завърши тази инспекция, само че обстоятелствата сочат, че изтеклите в медиите имена на други магистрати, на които Гатев сякаш се явявал като укривател, са единствено дегизировка за болния проблем - инспекцията по искане на Светлозар Георгиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР