[Георги Даскалов за хотел Рила] Публикацията е част от платеното

...
[Георги Даскалов за хотел Рила] Публикацията е част от платеното
Коментари Харесай

Зимният сезон 2017 - 2018 започна с новина от Боровец: на картата му се появи нова гурме-дестинация

[Георги Даскалов за хотел Рила]
Публикацията е част от платеното наличие в Капитал Light.
Зимният сезон 2017 - 2018 стартира с вест от Боровец: на картата му се появи нова гурме-дестинация. Това е а-ла-карт ресторантът на хотел " Рила " - " Самокови ".

И по този начин - към този момент сме в планината, тъкмо в подножието на пистите, пред нас е обновеният хотел " Рила ", и ето ни в новия ресторант. Обгръща ни същински изискана и уютна атмосфера, която се дължи на съчетанието на мекия колорит на синьото и зеленото по стените, топлината на дървото, ретро фотографиите, и най-много - на гледката към вековните рилски борове.

[Георги Даскалов за хотел Рила]

Менюто към този момент е в ръцете ни и незабавно разсънва любознанието с необикновените комбинации от локални специалитети и международни класики.

Това не е инцидентно. Негов създател е началник Веселин Калев. Зад гърба си има сериозен опит - задоволително е да кажем, че е работил в хотел " Хилтън " по времето на Андре Токев и в ресторант " Талисман " на Емил Минев. После, едвам на 25 години, отпътува за Германия, където натрупа опит и развива гения си като основен готвач в редица заведения за хранене, в това число и с две " Мишлен " звезди.

[Георги Даскалов за хотел Рила]

10 години по-късно началник Калев е към този момент в България, с цел да се причисли към екипа на хотел " Рила " Боровец и а-ла-карт ресторант " Самокови ". Ето по какъв начин ни изясни философията на менюто си в " Самокови ":

" Като цяло менюто е основано въз основата на сезонни зеленчуци и районни артикули. През зимата се съсредоточвам на кореноплодни зеленчуци, а през лятото на леки гарнитури, пресни салати и т.н Философията ми е уважението към продукта. Използваме всяка част от него като се стараем да сведем фирата до най-малко ".

Освен че в кухната на " Самокови " се търси пресечната точка сред модерното и обичайното, при нея изрично става дума за авторска кухня. Почеркът " Калев " ще откриете във филето от глиган с кореноплодни, в дивия лаврак с черна леща и салата от цикория с нар, в сочното патешко магре със земна ябълка и сос от алено зеле, или в нежния пъдпъдък с круши и амарант. Не е за изпускане пушената рилска пъстърва - същински подарък от планината! Поднася се с маринован карфиол, пъдпъдъчи яйца и хайвер. Перфектният свършек може да дойде дружно с шафрановия сладолед с медени моркови и сироп от джинджър.

" Местните специалитети ги пускаме по-скоро като " daily specials ". В менюто постоянно има една българска салата, една с локални артикули и една класическа - сега, да вземем за пример, е микс салатки с телешко карпачо. Световната класика също участва в менюто, само че е показана през моя взор ".

[Георги Даскалов за хотел Рила]

Когато си тръгвате от " Самокови ", ще си спомните за оня умен човек, който споделил, че да откриеш нов и добър ресторант е като да откриеш нова планета. А също ще разберете и сбития отговор на началник Калев:

- Защо би трябвало безусловно да посетим ресторант " Самокови "?

- Заради усета.

Този усет ще може да усетите и на 29 март в Sofia Event Center. Това ще е на церемонията и церемония вечерята на състезанието " Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino ". Шеф Калев, правилен на новаторския си метод, ще подготви първото главно ядене на събитието, което е печен гълъб, карфиол, годжи бери, кедрови ядки и спанак. Както постоянно - любопитно!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР