Георги АнгеловПреди около десетилетие Янис Варуфакис водеше популистите, които искаха

...
Георги АнгеловПреди около десетилетие Янис Варуфакис водеше популистите, които искаха
Коментари Харесай

Гърците заложиха на еврото и изгониха от парламента популиста Варуфакис

Георги Ангелов

Преди към десетилетие Янис Варуфакис водеше популистите, които желаеха да извадят Гърция от Еврозоната. Вчера на изборите партията му получи единствено 2.6% и изпадна от Народното събрание. Дори Гърция се отърси от популизма.

През 2015 година Гърция беше доста покрай овакантяване на Еврозоната. Варуфакис беше подготвен с проект по какъв начин ще отпечата някакви " купони ", с които да размени еврото. На Германия й беше пристигнало до гуша от нелепостите на Варуфакис и финансовият министър Шойбле беше споделил на гърците в случай че желаят да излизат от еврото, пък след години - в случай че изпълнят критериите - вероятно могат да влязат още веднъж.

Може би това е едно от нещата, които отрезвиха гърците. Те смятаха, че надали не принудително ги държат в еврото и имат мощни козове да изнудват Еврозоната и да получават колкото пари изискат. Самият Варуфакис намерено споделяше тази теза, че може да изнудва Еврозоната - той твърдеше, че Еврозоната я е боязън от банкрут на Гърция и по тази причина Гърция е в мощна позиция да изнудва Запада. Оказа се, че бърка и поради тази неточност Гърция пострада доста повече.

Та южната ни съседка е доста забавен образец. Между другото, Гърция оборва пропагандата, популяризирана в България, че който влезе в еврозоната няма по какъв начин да излезе. Всъщност Гърция сподели, че който желае може да излезе и никой не го стопира. Разбира се, самата Гърция разбра в точния момент, че излизане от еврото би било голяма неточност, която щеше да докара до невъобразима рецесия и хиперинфлация. Това също е забавно, по какъв начин в тежки моменти се подхожда стратегически, а не популистки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР