Геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод, заяви РадевТрябва да

...
Геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод, заяви РадевТрябва да
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва да мислим за възобновяване на Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката

Геополитическите промени постановат да осъществяваме този петролопровод, съобщи Радев

" Трябва да мислим за обновяване на Бургас-Александруполис, само че сменяйки посоката - Александруполис-Бургас. Геополитическите промени постановат да осъществяваме този петролопровод и да обърнем посоката. Гръцката страна интензивно се ангажира с възторг с този план ", разгласи президентът Румен Радев, анонсирайки, че служебните министри към този момент подхващат стъпки в тази посока. Държавният глава приказва на откриването на конференцията " Черно море: по-Близкият изток ", проведена от Института за стопанска система и интернационалните връзки и фондация " Фридрих Еберт ".

Радев очерта всички аспекти на стопанската система и сигурността, на туризма и културата, произлизащи от обстоятелството, че сме черноморска страна, както и взе поради на променената обстановка, в резултат на войната в Украйна, съобщи.

Той регистрира, че все още българското Ръководство на въздушното придвижване (РВД) управлява и въздушното пространство над Черно море.

" Войната затвори въздушното пространство на Украйна и Русия, целият трафик от Европа и Далечния изток минава над Черноморския басейн. Много страни, като се изключи България и Турция, се оказаха неподготвени и сега там липсва потенциал. Трафикът се управлява главно от РВД, както и методът към най-голямото летище в Европа в Истанбул, то към този момент стана най-голямото. Ние от София ръководим методите за кацане в Истанбул ", съобщи Румен Радев.

До момента са регистрирани 900 000 полета, следващата година ще надвишават милион. " Това е значителен приток към стопанската система ни. Всички приказваме какъв брой скъпо е нашето географско състояние, само че не всеки път се възползваме от него ", акцентира Радев. И добави, че съхранената държавна конструкция в този момент се отплаща, а страната ни се възползва в цялостен размер от обстановката и местоположението си, само че дружно с това подсигурява сигурността във въздушното пространство над морето, защото доста самолети имат и разстройства в джипиес-системите.

" Тепърва ще измерваме извънредно деструктивното въздействие на тази война. Предстои тежка вероятност пред района ни, в случай че не осигурим сигурността. Свободата на мореплаване и навигация продължава да блокира пристанища и доставки. Противокорабните мини, които плават в Черно море - какъв удар нанесоха и върху туризма, и върху корабоплаването. Повишиха се застраховките на морските транспорти. Турция се възползва от цялата тази обстановка и увеличи 5 пъти таксите за прекосяване през проливите. Тепърва всички тези дейности и събития ще оказват своето отрицателно въздействие върху нашата стопанска система ", счита още Радев.

Той регистрира, че изоставаме съществено от Румъния и Турция в търсенето на газ в нашата икономическа зона в морето. Радев прикани и за незабавно модернизиране и разширение и на ГКПП-та поради доста покачвания трафик по границите, още веднъж в резултат на спора в Украйна.

" Интермоделният транспортен кулоар, жп автомагистрали, петролопровода " Александруполис-Бургас " - би трябвало интензивно да се работи. Скоро следва основаването на взаимен ръб по тези планове, ние няма за по кое време да чакаме ", безапелационен беше президентът. " В резултат и на нашето председателство на самодейността " Три морета " най-голямата инвестиция от Фонда отиде в Черноморския район - модернизацията на порт Бургас. Така че, има значение дейното присъединяване на България в тези начинания ", посочи Радев, като настоя страната ни да е деен участник в Черноморското икономическо съдействие и да продължи да се утвърждава като морска страна.

Президентът разяснява и аспектите на сигурността в морския басейн.

" Поради усложнения достъп до водите при рецесии може да се разчита единствено на трите държави-членки на НАТО в Черноморския басейн ", заключи президентът.

" България интензивно взе участие във всички учения на НАТО в района и семейства доста от тях. България към този момент разпростира своята стратегия за рационализация на Военноморски сили. Корабостроителницата е на извънредно високо софтуерно съоръжение и ползата на други страни към подобен клас кораби към този момент е доказан ", добави той по отношение на сигурността в Черно море. Румен Радев означи и обстоятелството, че Военноморското учебно заведение във Варна е едно от най-хубавите и най-добре оборудваните в света.

Водим договаряния със съюзна страна за снабдяване на две подводници, втора ръка, само че изоставаме с модернизацията на нашите пристанища и военноморските бази, сподели още президентът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР