Геолози откриха на територията на Лаос голяма гравитационна аномалия, която

...
Геолози откриха на територията на Лаос голяма гравитационна аномалия, която
Коментари Харесай

Учени откриха астероид, паднал в Лаос преди 780 хиляди години

Геолози откриха на територията на Лаос огромна гравитационна особеност, която навежда на мисълта за битие на великански 20-километров кратер, образувал се преди 780 хиляди години в резултат на рухване на метеорит, съобщи ТАСС.

" Кратерът и следствията от рухването на огромен метеорит оставаха скрити от нас в разстояние на съвсем един век ", са написали създателите на проучването. " Открихме по едно и също време 4 доказателства, че тази хлътналост и следите от въпросното събитие са скрити под младо отсрочване на лава в южната част на Лаос. ", предава Българска телеграфна агенция.

Недрата и повърхността на Земята, за разлика от тези на Луната, Марс, Меркурий и други планети в Слънчевата система, непрестанно се обновяват с помощта на придвижването на скали сред кората и вътрешните пластове на литосферата, както и на ерозията. Затова на нашата планета съвсем няма следи от рухване даже на огромни метеорити, които може да унищожат живота. Това пречи на учените да схванат по какъв начин рухването им може да е повлияло върху появяването и еволюцията на живота и да опознаят присъщите особености на тези рухвания. Поради тази причина откриването на нови кратери е огромно събитие за геолозите. Преди 4 години в Австралия бе открит най-големият към този момент кратер в историята на нашата планета, който е с диаметър 400 километра. Откриването му провокира доста разногласия, тъй като преди 300 милиона години, когато се допуска, че е паднал " гостът от космоса ", не е имало измиране на типове на Земята.

Брад Сингър и сътрудниците му от университета на Уисконсин-Медисън от няколко години се пробват да разкрият аналогична мистерия, обвързвана с хипотетично рухване на огромен метеорит на Земята. Учените не направили разкопки и не потърсили следи от кратери на геоложките карти, а анализирали гравитационна особеност на територията на Азия. Формирането на кратер и запълването му с вулканични скали би трябвало да породят особена дисторция в гравитационното поле на Земята. Благодарение на тази дисторция получената хлътналост би трябвало да се отличава от обкръжаващите я скали. Въз основа на тази догадка учените потърсили сходни аномалии и изследвали химичния и минераложки състав на скали. Изследването им навело на мисълта за битие на напълнен с лава и парчета от седиментни скали кратер с диаметър към 20 километра в южната част на Лаос.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР