Геохимикът Хари Гайгер от Университета Алберт Лудвиг в Германия разследва

...
Геохимикът Хари Гайгер от Университета Алберт Лудвиг в Германия разследва
Коментари Харесай

Вулканична бомба се носи с огромна скорост

Геохимикът Хари Гайгер от Университета Алберт Лудвиг в Германия проверява продължаващите изригвания на вулкана Кумбре Виеха на остров Ла Палма, който е част от Канарския архипелаг. Вулканът почнал да изригва на 19 септември и е деен до момента.

На 27 октомври, когато Гейгер бил на към километър от вулкана, той снимал извънредно видео, на което вулканична бомба се търкаля по ската. Според учения диаметърът на тази нажежена топка бил не по-малко от метър, тя била нагорещена съвсем до 900°C и тежала към 500 кг, написа National Geographic Русия.

Вулканичните бомби са полутвърди парчета лава, изхвърляни от вулканите, и отчасти или изцяло се втвърдяват при полета. Те са много рискови.

През 2018 година такава бомба с размери на баскетболна топка се врязала в туристически катер край хавайските крайбрежия – потърпевши съвсем 20 души, от които четирима били настанени в болница.

По думите на Гейгер той и сътрудниците му се намирали на безвредно разстояние и били нащрек.
 В Япония изригна един от най-големите вулкани в света В Япония изригна един от най-големите вулкани в света
Един от най-големите на планетата вулкани - Асо в югозападната японска префектура Кумамото на остров Кюшу, изригна тази заран. ...

„ Да се види същинска вулканична бомба, е необичайност, с помощта на която можем да разберем за скоростта на изригване, траекториите, далечината на полета и доста други характерности на такива бомби “, споделя откривателят.

Дори откакто втвърдената буца лава спряла, някои нейни елементи тлеели в яркочервен цвят.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР