Геновева Господинова е и.д. началник отдел Натура 2000 в дирекция

...
Геновева Господинова е и.д. началник отдел Натура 2000 в дирекция
Коментари Харесай

Господинова поясни откъде идва финансирането на мерките в рамката за Натура 2000

Геновева Господинова е и.д. шеф отдел " Натура 2000 " в дирекция " Национална работа за отбрана на природата " (НСЗП) към Министерството на околната среда и водите.

- Какво съставлява Националната рамка за предпочитани дейности за Натура 2000?

- Националната рамка за предпочитани дейности по Натура 2000 е от най-важните стратегически документи за Натура 2000. Това е инструмент за стратегическо многогодишно обмисляне за новия програмен интервал 2021-2027 година Нейната цел е да се дефинират предпочитаните ограничения и нужното финансиране на тези ограничения за реализиране на удобното природозащитно положение на типовете и естествените местообитания, предмет на запазване в предпазените зони от мрежата на Натура 2000 в България. Важно е да се каже, че през сегашния програмен интервал Европейска комисия изготви темплейти и инструкции за създаването на този доста значим стратегически документ. Този документ е наложителен за всички държави-членки и се създава според условията за директивата на местообитанията. В своите инструкции Европейска комисия доста ясно е разписала какъв е форматът на този документ, какво би трябвало да включва, какви разбори и нужното финансиране за постигането на тези цели. Важно е да се означи, че през сегашния програмен интервал цялото разглеждане и одобрение на документа става от страна на службите на Европейска комисия. В тази връзка българската предпочитана рамка беше утвърдена още през януари предходната година, като в свое писмо Европейска комисия удостоверява, че тя е с доста положително качество и отговоря на всички условия за тематично отключващо изискване за новия програмен интервал.

- Каква експертиза е употребена за създаването на Националната рамка за предпочитани дейности за Натура 2000?

- Експертизата е от един мултидисциплинарен екип, който включва в себе си учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, адвокати, финансисти, икономисти, специалисти за работа с заинтригуваните страни. Разработването е предоставено на външен реализатор по реда на Закона за публичните поръчки и е финансиран по Оперативна програма Околна среда 2014-2020.

- Откъде идва финансирането на ограниченията в Рамката за Натура 2000?

- Финансирането за създаването идва от актуалната стратегия 1421 по Оперативна програма Околна среда. Новата предпочитана рамка главно се финансира от европейските фондове, като това е Европейският фонд за районно развиване, двата аграрни фонда, Европейският фонд за морско дело и риболовство, Механизма за възобновяване и резистентност, както и държавния бюджет. Общата стойност на всички ограничения за целия интервал е малко над 716 млн. евро. Смятаме, че тази сума е задоволителна. Тези цели би трябвало да бъдат реализирани за сегашния програмен интервал. Със сигурност има нужда от в допълнение финансиране, само че това са опциите, с които ние разполагаме все още. Надявам се хората да усетят позитивния резултат от положените ограничения – една по-запазена природа.

Проект BG16M1OP002-3.006-0001-C04 “Знания за Натура 2000 “ се извършва с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “. Бенефициент по него е Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ в Министерство на околната среда и водите.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР