Генезисът на сегашния израело-палестински конфликт е различен от предишните. Сега

...
Генезисът на сегашния израело-палестински конфликт е различен от предишните. Сега
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Въпросът е чий е Йерусалим

" Генезисът на настоящия израело-палестински спор е друг от предходните. Сега се спори за Йерусалим, доста ясно е подложен въпросът чий е той ". Това сподели пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков и добави, че борбата е за суверенитет върху една пресечна точка на политически проекти и визии на двете страни:

" Става дума за конфликт сред религии, конфликт на два вида есхатологии - юдео-християнската и ислямската ".

Той изясни, че Газа е самобитно стрелбище на " Хамас " от палестинците към Израел, до момента в който преди престрелките са били " Хамас " - Израел, само че за неща, които са идвали от Ивицата Газа.

" Доналд Тръмп упражни цялостен напън върху палестинците - спря им парите по линия на Организация на обединените нации, закри палестинското посланичество във Вашингтон и предложи своята визия, която е различна на визията за два народа - две страни и Йерусалим - разграничен на две, като си поделят столицата. Тръмп предложи Израел със столица Йерусалим и палестински територии с висок витален стандарт, като трябваше да се налеят към 20 милиарда $. Очевидно, че през този интервал на цялостна надмощие на Тръмп и Съединени американски щати палестинците изобщо не бяха в положение да създадат каквито и да е мероприятия ", разяснява арабистът.

Прогнозата му е до дни да има преустановяване на огъня и ще се стиковат изискванията за помирение сред двете страни:

" Израел желае да бъдат повече въпроси сложени на масата. Палестинците слагат твърдо изискването, че Газа и Йерусалим са свързани, до момента в който от израелска страна споделят, че Газа и Йерусалим нямат нищо общо ".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Владимир Чуков в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР