„Генерирането на система от собствени финансови ресурси е пътят напред,

...
„Генерирането на система от собствени финансови ресурси е пътят напред,
Коментари Харесай

Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС

„ Генерирането на система от лични финансови запаси е пътят напред, опция Европейски Съюз да излезе на висотата на сериозните упования и публични условия към него. Вменяват му се нови отговорности, само че няма задоволително средства за реализирането им. Това е нещо като да искаш омлет без да имаш яйца – няма по какъв начин да се получи, както загатна и един почитан от мен представител на левицата. “

Това съобщи във връзка разискванията на новия европейски бюджет ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

„ Откъде могат да дойдат тези средства, тъй че Европейски Съюз да разполага с по-висока оперативна легитимност и с по-висока самостоятелност? По доста и разнообразни способи – посредством налози върху транснационалните компании, нова система за излъчвания, екологични такси /включително приказваме към този момент и за керосинови такси/, налог върху финансовите транзакции и други

Тук желая да напомня, че има страни в Европейски Съюз - Швеция, Дания, Австрия, Германия, Нидерландия, които не желаят да отдават повече средства от Брутният вътрешен продукт. Отстъпките, които употребяват някои страни, би трябвало да бъдат отстранени. Защото, причините за такива към този момент се изчерпаха. Когато Англия за първи път се е възползвала, Общата селскостопанска политика е била 60-70 % от общите средства. Сега към този момент няма политика, която да надвишава 30 % от бюджета. Второ, ползвателките са били несъизмерими като вноска и като витален стандарт. Днес от тези отстъпки се благоприятстват най-богатите. “, добави Витанов.

По отношение на тъй наречените Зелена договорка на Европейски Съюз, Витанов акцентира: „ Некоректно е да приказваме просто за договорка или пакт, тук става дума за повсеместен развой по рационализация на европейската стопанска система и прекосяване към нов стопански модел. Има два съществени въпроса: по какъв начин Европа ще запази своето водачество като механически потенциал и нововъведения, а в същото време – по какъв начин ще опази конкурентноспособността на индустрията си. “

По отношение на България той очерта два същностни детайла: по какъв начин ще бъде подкрепена конкурентноспособността на промишлеността, редом с гарантирането на евтина електрическа енергия, която да зарежда редица енергоемки производства.

„ В тази посока, Европейски Съюз има задоволително благоприятни условия – ние би трябвало да се включим по всички оферти, които Съюза дава и във финансово измерение. Припомням т.н Механизъм за обективен преход с главен детайл - Фонд за обективен преход, който точно цели да покрие обществения аспект. Като страна би трябвало да създадем своите проекти, да предложим по какъв начин желаеме да наподобява България, кои ще са тези браншове, които ще трансформираме и да реализираме това и с поддръжката на европейските средства “, добави ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал.

На въпрос по отношение на разрастващата се през последните седмици полемики по приемането на България в, Витанов акцентира, че Българска социалистическа партия поддържа влизането ни в Еврозоната, само че не и по метода, по който българските управляващи се пробват да го създадат все още - с целия безпорядък и страховете, който провокират у хората.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР