Генеричните лекарства са най-многобройната група медикаменти, одобрявани от Европейската агенция

...
Генеричните лекарства са най-многобройната група медикаменти, одобрявани от Европейската агенция
Коментари Харесай

Генеричните лекарства са най-много от всички одобрени от ЕMA от началото на годината

Генеричните медикаменти са най-многобройната група лекарства, одобрявани от Европейската организация по медикаментите ЕMA от началото на тази година, сочи обзор на активността на водещия орган в организацията, в чиито пълномощия попада оценяването на нови медикаменти за приложимост в страните от Европейски Съюз – Комитета по лекарствени артикули в хуманната медицина (CHMP).

От януари до май 2022 година CHMP е одобрил 16 генерични медикаменти, както и 4 биоподобни, излиза наяве от докладите на комитета. Тази численост е доста по-голяма от утвърдените медикаменти – сираци – 9 – една група артикули, които се усилват с всяка минала година и по традиция се преглеждат предпочитано от регулаторните управляващи в развитите страни, защото са предопределени за редки и в доста случаи нелечими за момента болести.

Четири генерични медикаменти са получили позитивно мнение от CHMP през май, по информация на пресслужбата на ЕМA.

Ertapenem SUN (ертапенем) e предопределен за лекуване на чувствителни към ертапенем бактериални инфекции. Ganirelix Gedeon Richter (ганиреликс) e показан за попречване на преждевременна овулация при дами, получаващи лекуване за фертилитет, които са подложени на стимулация на яйчниците. Sitagliptin/Metformin hydrochloride Accord (ситаглиптин/метформин хидрохлорид) e смесен препарат за лекуване на захарен диабет вид 2. Sugammadex Fresenius Kabi (сугаммадекс) се ползва за превръщане на нервно-мускулната обсада, провокирана от рокуроний или векуроний.

За петте месеца от началото на годината ЕMA e одобрила общо 38 нови медикаменти за приложимост в страните от Европейски Съюз.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР