Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза, че Русия се

...
Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза, че Русия се
Коментари Харесай

Украинската армия: Русия се готви да щурмува Киев /обзор/

Генералният щаб на украинските въоръжени сили сподели, че Русия се готви да щурмува Киев, съобщи ДПА.
В бюлетина, оповестен рано тази заран, написа, че задачата на съветските военни е да поемат цялостен надзор върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица, показва Българска телеграфна агенция.
Руските въоръжени сили също по този начин "се пробват да си обезпечат тактическо преимущество, като доближат източните околности на Киев през Броварски и Бориспилски регион ", твърди украинският общоприет щаб.
"Доста огромно количество съветска (военна) техника и бойци са съсредоточени на подстъпите към Киев ", съобщи по малкия екран Вадим Денисенко, консултант в министерството на вътрешните работи на Украйна. "Разбираме, че борбата за Киев е основна борба, (която ще бъде водена) през идващите дни ", добави той.
Руската войска е засилила обстрела на редица украински градове в централната, северната и южната част на страната, съобщи Олексий Арестович, консултант на президента на Украйна Володимир Зеленски, представен от Асошиейтед прес.
"Последната вълна от ракетни удари пристигна с рухването на нощта ", сподели Арестович по украинска телевизия и посочи, че на тежък обстрел са подложени Киев, Чернигов на север, Николаев на юг и Харков.
Ситуацията в три покрайнини на украинската столица - Буча, Гостомел и Ирпен, напъните за изтегляне на локални поданици откъдето през вчерашния ден се провалиха - е пагубна, сподели Арестович. Той увери, че украинските управляващи вършат всичко по силите си, с цел да бъде обновена евакуацията.
Семейство с две деца е било убито при обстрел на град Ирпен в региона на Киев. Това разгласи кметът на града. Чуждестранни публицисти, които се криеха от офанзивата, също потвърдиха гибелта на фамилията, съoбщи NOVA.
Снаряд паднал в града, до момента в който хората се опитвали да доближат Киев. Според публицистите, обстрелът е траял, макар че е имало колона от стотици цивилни и рейсове, които ги чакат. Общо 8 души са били убити при евакуацията.
Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че неделя е бил ден за амнистия, само че окупаторите на страната му няма да получат такава.
"Семейство беше убито в Ирпен през днешния ден. Мъж, жена и двете им деца. Убити на пътя. Все едно са цели на стрелбище. Убити, до момента в който се опитваха да избягат, да се спасят. Колко фамилии би трябвало да загинат в Украйна? Няма да извиним. И няма да забравим. Ще намерим всеки безсрамник, който стреля против нашите градове. Няма да има мир за него на земята, с изключение на под нея ", сподели президентът на Украйна.
Междувременно телевизионната кула в Харков е била развалена при съветски обстрел, оповестиха по-рано представители на управляващите във втория по величина украински град.
Съветникът на Зеленски сподели, че украинските сили отблъскват съветска офанзива против Харков.
Всички региони на Чернигов са подложени на обстрел, обявиха представители на локалните управляващи.
Заради пукотевица през вчерашния ден се провали плануваната евакуация на цивилни от южния град Мариупол и от Волноваха на изток, отбелязва АП.
„ Цяла нощ в небето над нас летят съветски ракети. Шумът е заплашителен, има обстрел към прилежащия град Николаев”, сподели пред NOVA Александр Севастян, който живее в Харсон.
По думите му няма филантропична помощ, тъй като съветските бойци не разрешават на доброволците да оказват помощ на нуждаещите се. Бесарабският българин споделя, че на опашки пред аптеките се редят по 200-500 души, а доставки на медикаменти няма.
Севастян прикани президента на България да помогне на бесарабските българи от Украйна.
Доцент Даниел Бенатов разяснява какво се случва сега в Западна Украйна: „ Най-тежките бойни дейности сега се водят до Мариупол и Николаев. Има жертви и опустошения. Имам познати в Русия напълно поддържат дейностите на Путин ", сподели той.
Относно обстановката в Одеса, Съединени американски щати не считат, че следва съветски морски десант в украинския град или покрайнините му, съобщи върховен американски чиновник в областта на защитата, представен от Ройтерс.
Русия е изстреляла към 600 ракети от началото на нашествието и е разположила в Украйна към 95 % от силите, които бе струпала по границата преди началото на бойните дейности, съобщи американският чиновник, поискал да остане неизвестен.
Той сподели, че съветски сили не престават да се пробват да напреднат към Киев, Харков и Чернигов, с цел да изолират тези градове, само че срещат "силна украинска опозиция ".
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува западните водачи за неналичието на реакция към опасност на Русия за офанзива против украинската военна промишленост, съобщи ДПА.
"Помислете за възприятието за безотговорност на нашествениците ", сподели Зеленски във видео, оповестено на профила му в "Телеграм ". "Не съм чул реакция от нито един международен водач през днешния ден... нито дума, все едно западните водачи тази нощ са се стопили ", добави той.
Вчера Русия разгласи, че силите й имат намерение да нанесат удари против украинската военна промишленост с високоточни оръжия.
Зеленски сподели, че стотици чиновници работят в тези фабрики, които се намират в градове, и покрай тях живеят стотици хиляди хора.
"Дързостта на агресора е явен сигнал към Запада, че глобите, наложени против Русия, са незадоволителни ", съобщи украинският президент.
Междувременно съветската войска разгласи, че ще отвори през днешния ден няколко филантропични коридора и ще вкара режим на прекъсване на огъня за изтегляне на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят яростни сражения, съобщи Франс прес.
Министерството на защитата на Русия заяви в официално съобщение, че това ще стане в 10 часа московско (9 часа киевско) време.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР